Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2024

Folli Follie: Οι Κουτσολιούτσοι, ο... Φου Μαντσού και οι δικαστές - Τα σήματα του Αλέξη - Οι... «δικαιωμένοι» της CVC

Folli Follie: Οι Κουτσολιούτσοι, ο... Φου Μαντσού και οι δικαστές - Τα σήματα του Αλέξη - Οι... «δικαιωμένοι» της CVC

FOLLI FOLLIE: Διαστάσεις παρωδίας έχουν λάβει οι απολογίες της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην πολύκροτη δίκη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έγινε ποτέ στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η υπερασπιστική γραμμή κινείται μεταξύ του «δεν ήξερα-δεν ρώτησα-δεν μου είπαν», παρότι όλα τα μέλη, ο πατήρ Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο υιός Τζώρτζης και η μήτηρ Καίτη, ήταν διαχρονικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με τον υιό να είναι διευθύνων σύμβουλος όταν ο πατέρας ήταν πρόεδρος.

Κι όπως ήταν αναμενόμενο εξαρχής, το είχαμε σημειώσει ήδη από το 2018, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι πρόθυμος να αναλάβει ευθύνες προς όφελος του γιου του. Διότι είναι ήδη 82 ετών, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη φυλάκισή του, εφόσον καταδικαστεί.

Κατά τον ίδιο, ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης έμαθε για την «ωραιοποίηση», το μαϊμούδεμα δηλαδή των λογιστικών καταστάσεων, το 2009 και ξανά το 2015, οπότε και… «αντέδρασε» (αλλά κράτησε το στόμα του κλειστό, θα προσθέσουμε εμείς). Η κα Καίτη Κουτσολιούτσου, αντιπρόεδρος του ομίλου, το έμαθε, λέει, κατόπιν εορτής κι έγινε έξαλλη.

Ποιος φταίει, κατά την οικογένεια Κουτσολιούτσου, για το σκάνδαλο; Σε μεγάλο βαθμό ο… Φου Μαντσού και η παρέα του.

 

FOLLI FOLLIE ΙΙ: Δηλαδή κάτι αγνώστου ταυτότητος Ασιάτες ορκωτοί, ο επίσης Ασιάτης (και μακαρίτης) Tόνιο Λόου, που ήταν Regional Director στην Ασία, και ο απών από τη δίκη Ιωάννης Μπεγιέτης, οικονομικός διευθυντής στην Ασία, ο οποίος αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο… «απωλέσθη και ο ευρών αμειφθήσεται». Αυτοί, λέει, ήταν οι ιθύνοντες νόες, που είχαν την ιδέα και την υλοποίησαν για περίπου μια δεκαετία.

Εν ολίγοις, για τα όσα έγιναν, φταίνε, κατά την οικογένεια, κυρίως όσοι… δεν κάθονται στο εδώλιο.

Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία του σκανδάλου έχουν «δεθεί» από τις οικονομικές εκθέσεις μεγάλων οίκων με αντίστοιχη ειδικότητα, όπως η Alvarez & Marshal, ενώ το βαρύτατο κατηγορητήριο συντάχθηκε από τον ειδικευμένο στα οικονομικά εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, με μεγάλη εμπειρία σε δύσκολες υποθέσεις.

Συνεπώς, οι προσπάθειες του Δημήτρη Κουτσολιούτσου να καταρρίψει τα ευρήματα της δικογραφίας για το οικονομικό εύρος του σκανδάλου, μιλώντας για μια μικρή «ωραιοποίηση», είναι πολύ δύσκολο να αποδώσουν, λένε στη στήλη έμπειροι νομικοί που παρακολουθούν τη δίκη.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος παραδέχεται ότι γνώριζε για την υπόθεση επί σχεδόν μία δεκαετία, παίρνοντας μέρος της ευθύνης (όσης δεν χρεώνει στον εκλιπόντα και τον φυγόδικο) επάνω του.

Ο υιός Τζώρτζης σιγοντάρει ότι εκείνος δεν έκανε τίποτα κι όλα τα έκανε ο «αυταρχικός» πατέρας του, με την παρέα του… Φου Μαντσού. Έμαθε, όμως, έστω κατά την οικογενειακή εκδοχή, τι γινόταν πρώτα το 2009 και μετά, ξανά, το 2015. Αλλά δεν είπε ούτε έκανε κάτι ως όφειλε, μιας και ήταν CEO. Και οι δικαστές έχουν διαβάσει τη δικογραφία, συνεπώς γνωρίζουν καλά ότι δικάζουν το μεγαλύτερο σε ύψος σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Οπότε, είτε με Φου Μαντσού είτε χωρίς, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, τουλάχιστον για τα δύο από τα τρία μέλη της οικογένειας.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι, πλέον, κινείται «υπεράνω» ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών του λεγόμενου αριστερού προοδευτικού χώρου.

Κι όχι μόνο: αυτό το «υπεράνω» φρόντισε να το αποσυνδέσει από τυχόν ερμηνείες περί αποχώρησής του από την πολιτική. Αντιθέτως, έγινε αντιληπτός, ακόμα και από τους ελάχιστα υποψιασμένους, ο στόχος του να παίξει ρόλο στο απώτερο μέλλον ως εκφραστής και συνδετικός κρίκος αυτού του χώρου.

«Παραιτήθηκα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι από την πολιτική. Παραμένω ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μια παρακαταθήκη πίσω μας» και «θα παρεμβαίνω για την Κεντροαριστερά».

Κατανοητό;

 

ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΙ: Ως εκ τούτου, δεν απάντησε (σ.σ. διότι δεν ρωτήθηκε…) ούτε για τη σημερινή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τον διάδοχό του στην προεδρία, αλλά ούτε για τη βόμβα που έριξε στο παρά ένα του συνεδρίου του κόμματος τον Φεβρουάριο για νέα προεδρική εκλογή… που όμως δεν εξερράγη.

Το «πολιτική δεν είναι μόνο το TikTok» μπορεί να θεωρηθεί καρφί στον Στέφανο Κασσελάκη, πλην όμως εκείνος (σ.σ. ο Κασσελάκης) επέστρεψε την πάσα δύο ώρες αργότερα μέσω του Νίκου Ευαγγελάτου: «Ο πρώτος πολιτικός που εισήγαγε το TikTok στην προεκλογική επικοινωνία ήταν ο κ. Μητσοτάκης στις αρχές του (εκλογικού) 2023»…

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας έδειξε να χάρηκε με το πολυπληθές ακροατήριο στην αίθουσα του Φόρουμ των Δελφών, παρά τον αυτοσαρκασμό που επιχείρησε: «Μάλλον πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κοινού να τον παρακολουθήσει». Εκτός κι αν θεωρεί την αναζωπύρωση… μαγιά για το comeback, όταν και όποτε.

Υ.Γ. Προς τα τέλη Ιουνίου, προγραμματίζει μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάσει το Ινστιτούτο του.

 

ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρώην υπουργού με το «καπέλο» του προέδρου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είχαμε στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 150 μεγάλα ναυπηγεία με 150.000 εργαζόμενους, παρέχοντας επαρκείς δυνατότητες ανάπτυξης, οι Ευρωπαίοι δίνουν το 95% των παραγγελιών τους εκτός Ευρώπης, «δείχνοντας» προς την Κίνα.

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «με τις στενές συμμαχίες που έχουμε με τις ΗΠΑ και την υποστήριξη της ναυτιλιακής κοινότητας, που είναι πρόθυμη να αναπτύξει τον ναυπηγικό και ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, η Ελλάδα μπορεί να γίνει και πάλι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά»…

 

GOLDEN VISA: Η αγορά ανωνύμως είχε ήδη εκφράσει την αντίρρησή της για την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο απόκτησης ακινήτου μέσω Golden Visa, ωστόσο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών εκφράστηκε και επωνύμως.

Ο CEO της Prodea Investments Αρης Καρυτινός -που ουδόλως ασχολείται με τη συγκεκριμένη αγορά- δήλωσε πως οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν εν πολλοίς πυροτέχνημα για την αντιμετώπιση της οικιστικής κρίσης, καθώς «δεν μπορεί χίλιες συναλλαγές τον χρόνο μέσω Golden Visa να καθορίζουν την αγορά», παρατήρηση που έχει την αξία της.

Υπογράμμισε πως η αγορά στέγης βρίσκεται σε «μετατραυματικό σoκ» και πως τα χιλιάδες εγκλωβισμένα ακίνητα (είτε στις πλατφόρμες των servicers και των τραπεζών είτε στην κυριότητα ιδιοκτητών που αδυνατούν να πληρώσουν ανακαινίσεις και φόρους) αποτελούν ένα υπολογίσιμο ανενεργό απόθεμα.

Για τα νεόδμητα ακίνητα, δε, ανάφερε πως «το κόστος κατασκευής ξεπερνά πλέον τα 3.500 ευρώ ανά τ.μ., χωρίς το κόστος γης, μέγεθος που για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε στη χώρα».

 

PEOPLECERT: Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το νέο όπλο της ελληνικής unicorn του Βύρωνα Νικολαΐδη.
Μιλώντας χθες σε πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών υποστήριξε ότι ήδη η εταιρεία αναπτύσσει λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Διευκρίνισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια τα έσοδα τρέχουν με αυξητικό ρυθμό 35%, αλλά αν υπήρχε χρήση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλο τον όμιλο, τα έσοδα θα αυξάνονταν με ρυθμό 100%.

Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι θεωρεί πως η ΤΝ κλείνει το χάσμα μεταξύ καλών και λιγότερο καλών υπαλλήλων και πως θα βοηθήσει να φτάσει πιο γρήγορα στον στόχο του, που είναι η PeopleCert να γίνει η Amazon της εκπαίδευσης…

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Τελικά, όπως λένε και οι άνθρωποι του θεάτρου, η ζωή γράφει τα καλύτερα σενάρια.

Πέρυσι, με την έλευση της νέας διοίκησης, υψηλόβαθμα στελέχη με πολυετή παρουσία στον κλάδο, όπως ο Μιχάλης Τάτσης και ο Γιάννης Σηφάκης, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την εταιρεία, λαμβάνοντας ενδεχομένως και ένα αξιοπρεπές «πακέτο».

Έλα όμως που, πριν περάσουν λίγοι μήνες, αυτός που τους ώθησε στην πόρτα της εξόδου βρίσκεται πλέον εκτός Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ οι Μιχάλης Τάτσης και Γιάννης Σηφάκης έχουν προσληφθεί σε «γερές» θέσεις στον όμιλο της CVC.

Δηλαδή στον βασικό μέτοχο της Εθνικής Ασφαλιστικής!

 

SOLIDUS: Από τις χρηματιστηριακές που σημείωνε κέρδη ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης, η Solidus ΑΧΕΠΕΥ κατάφερε πέρυσι -σ' ένα καλό χρηματιστηριακό περιβάλλον- να ανεβάσει περαιτέρω τις οικονομικές της επιδόσεις: Κύκλος εργασιών από τα 5,13 εκατ. στα 7,5 εκατ. ευρώ, προ φόρων κέρδη από τα 312 στα 783 χιλ. ευρώ και ίδια κεφάλαια στα 3,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η φετινή χρονιά κινείται μέχρι τώρα ακόμη καλύτερα για τη γνωστή ΑΧΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v