Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2024

Η μπίζνες φωτό της χρονιάς - Βακάκης: Γιατί λείπουν «εθνικοί πρωταθλητές» - Ο Στέφανος, ο Νίκος και οι... γκάφες

Η μπίζνες φωτό της χρονιάς - Βακάκης: Γιατί λείπουν «εθνικοί πρωταθλητές» - Ο Στέφανος, ο Νίκος και οι... γκάφες

ΒΑΚΑΚΗΣ: «Για να γίνεις εθνικός πρωταθλητής, πρέπει να λάβεις την αμέριστη στήριξη του λαού», απάντησε χθες ο Απόστολος Βακάκης (φωτό) στο περιθώριο της τακτικής Γ.Σ. της Jumbo για το ενδεχόμενο να αποκτήσει πολυεθνική διάσταση, διατυπώνοντας ευθέως υπαινιγμό για την κρατική υποστήριξη που διεκδικούν οι εταιρείες που αναπτύσσονται.

Χρησιμοποίησε σε άλλη αποστροφή του λόγου του, μετά από ερώτηση μετόχου, το παράδειγμα της Mytilineos και των ισχυρότατων επιδόσεών της. Σημείωσε πως πρόκειται για έναν υπερεθνικό παίκτη που εδράζεται σε μια χώρα «όπου δεν προχωρούν αλλαγές για να μην κλείσει η ΔEΗ».

Προφανώς εμπόριο, βιομηχανία και ενέργεια δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες στη δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών», ωστόσο οι αναφορές παραπέμπουν -έστω και φευγαλέα- στο γαλλικό μοντέλο (κρατική στήριξη των επιχειρήσεων για να δημιουργηθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εκτός συνόρων), που προσπάθησε να αντιγράψει για ένα διάστημα και η Ελλάδα (στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν).

Μια ακόμη ομοιότητα (στην οποία δεν αναφέρθηκε ο κ. Βακάκης) είναι πως και οι δύο βασικοί μέτοχοι των δύο ομίλων προχώρησαν σε placement μετοχών σε διεθνείς επενδυτές μέσα στον μήνα.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Περίσσεψαν, όπως επεσήμανε χθες το Euro2day.gr, οι θετικές αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την προσφορά της τόσο εκτός Βουλής (ως δικηγόρου στην τραγωδία των Τεμπών) όσο, κυρίως, εντός.

Τόνισε μάλιστα ότι η ίδια και οι βουλευτές της «Πλεύσης» επιτελούν «το έργο για το οποίο πληρώνονται», με τη συνεχή και μαχητική τους παρουσία.

Κάτι του ξέφυγε όμως: ότι η κ. Κωνσταντοπούλου πριν από λίγες, μόνο, μέρες υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε «με εξαγορά βουλευτών» στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα.

«Άλλαξαν τη θέση και την ψήφο τους βουλευτές, υπάρχουν καταγγελίες αδιερεύνητες», είπε. Κι όταν ρωτήθηκε εάν εννοεί χρηματισμό, απάντησε ότι «υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι "τα γύρισαν" εν μια νυκτί, διατύπωσαν εντελώς διαφορετική γνώμη και θέση χωρίς καμία αιτιολόγηση και βεβαίως κάποιοι από αυτούς εντοπίστηκαν να προάγονται πολιτικά και να παίρνουν άλλου είδους ωφέλειες».

Ή δεν τα ήξερε αυτά ο κ. Κασσελάκης ή τα προσπέρασε χάριν του ανοίγματος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάθε απάντηση σηκώνει, πάντως, ερωτήματα.

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Ενα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενοποιήσει τον προοδευτικό χώρο. Στο τραπέζι του θα καθίσουν πολλοί, στο τραπέζι του κ. Κασσελάκη δεν θα καθίσει κανείς, διότι απ' αυτό το τραπέζι έχουν ήδη φύγει κάποιοι».

Τάδε έφη Νίκος Ανδρουλάκης, εννοώντας, με το τελευταίο, τους πρώην του ΣΥΡΙΖΑ που ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά.

Αυτό που ξεχνάει ο ίδιος είναι ότι και από το δικό του «τραπέζι» έφυγαν κάποιοι μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και ίδρυσαν τους «Δημοκράτες».

Κρίσιμες λεπτομέρειες που χαλούν τα αφηγήματα… 

 

PROTERGIA: Τον χώρο της Πέτρινης Αποθήκης του ΟΛΠ επέλεξε η εταιρεία του ομίλου Mytilineos για να παρουσιάσει το νέο της σήμα και να εγκαινιάσει την καινούργια καμπάνια της. Εκεί «βγήκε», όμως, και η επιχειρηματική φωτογραφία της χρονιάς.

Μπορεί στον χώρο να μην έπεφτε καρφίτσα, αλλά τα μάτια των... μυημένων έπεσαν από την αρχή σε μια μοναδική συνάθροιση. Στην πρώτη σειρά στο κέντρο, καθόταν ο οικοδεσπότης Ευάγγελος Μυτιληναίος, δεξιά του ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ Τέρνα και αριστερά του, ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy. Μια συνάθροιση με, ίσως, ιδιαίτερη σημειολογία.

Ο ίδιος άλλωστε ο Μυτιληναίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ανταγωνισμό μεταξύ των τριών μεγάλων ιδιωτικών ομίλων του χώρου, σημειώνοντας όμως ότι συνιστά «ευγενή άμιλλα», όπως υποδήλωνε και η παρουσία των επικεφαλής τους στην εκδήλωση της Protergia, για την οποία τους ευχαρίστησε δημοσίως, σφίγγοντάς τους και το χέρι όταν επέστρεψε στη θέση του.

«Η ενέργεια αλλάζει και γίνεται Protergia», το σλόγκαν της εταιρείας που βλέπει τα μεγέθη της να ανεβαίνουν στη λιανική, καλύπτοντας συνολικά το 20% της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Στόχος της να προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές.

«Έξυπνοι» μετρητές, υπηρεσίες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού ή της επιχείρησης, με χρήση υψηλής τεχνολογίας (ακόμη και τεχνητής νοημοσύνης όπως καταλάβαμε από την παρουσίαση), ώστε να ελέγχει ο ίδιος ο πελάτης πόσο, πώς και πότε καταναλώνει, είναι όλα στη φαρέτρα των υπηρεσιών που θα προσφέρει.

«Ο δρόμος της ενέργειας δεν είναι εύκολος, η λιανική πώληση αλλάζει με φοβερή ταχύτητα, με συνθήκες που μεταβάλλονται μήνα τον μήνα», ήταν η «ατάκα» του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

 

 

ΤΙΤΑΝ: Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε χθες η μετοχή, στα 31,85 ευρώ με άνοδο 1,4%.

Η αγορά «άκουσε» την έκθεση της Eurobank Equities, που ανέβασε την τιμή-στόχο κατά 30% στα 40,5 ευρώ, προβλέποντας συνολική απόδοση για τον τίτλο 32,5% καθώς θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη εισαγωγή της θυγατρικής στο αμερικανικό χρηματιστήριο θα ξεκλειδώσει σημαντική αξία, προκαλώντας re-rating της μετοχής.

Οπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, υπάρχει μεγάλο χάσμα αποτίμησης μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών μετοχών, με τις πρώτες να διαπραγματεύονται με έναν λόγο λογιστικής αξίας προς EBITDA στο 4-6, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος υπερβαίνει το 9 στη Wall Street.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή διαπραγματεύεται με EV/EBITDA στο 5, στο κάτω μέρος του ιστορικού μέσου όρου, παρά την εντυπωσιακή επίδοση της μετοχής την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η σχετική αίτηση στη SEC αναμένεται να κατατεθεί εντός του τρίτου τριμήνου φέτος, ενώ η Titan America εισέρχεται στο NYSE στις αρχές του 2025. 

 

PRODEA: Στην τοποθέτηση 500 χιλ. ευρώ στη μετοχή της Prodea προχώρησε στις 21 Μαΐου ο Σταμάτης Σάπκας, μέλος της επενδυτικής επιτροπής της ΑΕΕΑΠ.

Πρόκειται για σημαντική τοποθέτηση, αλλά όχι τη μοναδική στην Prodea. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης, επίσης μέλος της επενδυτικής επιτροπής, αγόρασε μετοχές Prodea αξίας 380 χιλ. ευρώ και ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, πρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., μετοχές αξίας 535 χιλ. ευρώ.

Τότε, ανακοινώθηκε διάθεση 205.144 μετοχών από Invel Real Estate BV, στο πλαίσιο σταδιακής διεύρυνσης της διασποράς. Κάτι αντίστοιχο προφανώς συμβαίνει και τώρα καθώς ο Σταμάτης Σάπκας πήρε τις μετοχές στα 5,10 ευρώ, τιμή στην οποία τοποθετήθηκαν από τον περασμένο Αύγουστο ως σήμερα Alpha, Παπαλέκας και στελέχη της Prodea.

 

 

ΕΛΧΑ: Επιτυχή άμυνα για άλλο ένα τρίμηνο έπαιξε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην υποτονική οικονομική δραστηριότητα σε Ευρώπη.

Τα προσαρμοσμένα (χωρίς την επίδραση αποθεμάτων) EBITDA ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ, επίπεδα αντίστοιχα αυτών του αμέσως προηγούμενου (δ’ τριμήνου 2023). Για άλλο ένα τρίμηνο, χάρη στη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης, μειώθηκε περαιτέρω ο καθαρός δανεισμός (765,1 εκατ. ευρώ από 813,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/23).  

Οι καθαρές ταμειακές ροές του ομίλου ΕΛΧΑ από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν πέρσι σε 269,7 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότησαν επενδύσεις 95 εκατ. ευρώ, τη μείωση του καθαρού δανεισμού κατά περίπου 140 εκατ. ευρώ (συν 6 εκατ. μισθώσεις) και την καταβολή ποσού 22,5 εκατ. ευρώ για μέρισμα χρήσης 2022. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v