Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 5 2025

Metlen: Τα ντεσού του Λονδίνου-Οι τράπεζες, τα ρεκόρ και το άνοιγμα στη ναυτιλία-Τα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι 5 αράδες

Metlen: Τα ντεσού του Λονδίνου-Οι τράπεζες, τα ρεκόρ και το άνοιγμα στη ναυτιλία-Τα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι 5 αράδες

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Η πιο μεγάλη ημέρα του Ευάγγελου Μυτιληναίου η χθεσινή, καθώς χτύπησε το κουδούνι για την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Metlen PLC στο London Stock Exchange.

Mε ανάρτηση στο Linkedln, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μοιράστηκε την χαρά του για ένα γεγονός τόσο σημαντικό στην επιχειρηματική του διαδρομή, προσκαλώντας φίλους και μετόχους στην πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης.

Είχε προηγηθεί η… προσυνεδριακή εορταστική εκδήλωση στο Annabel's, βραδάκι Κυριακής, με το γνωστό prive club στην Berkeley Square 46, να φιλοξενεί επιτελικά στελέχη επενδυτικών οίκων, μεγάλων τραπεζών (Morgan Stanley, Natixis, JPMC κ.τλ.), Ελληνες χρηματιστές του City, επισκέπτες από την Αθήνα και φυσικά σύσσωμη την διοικητική ομάδα του ομίλου, στενούς συνεργάτες και ορισμένους Λονδρέζους επενδυτές.

Εύλογη η ικανοποίηση του επιχειρηματία, με τα παιδιά του Ερικέτη και Γιώργο συνεχώς δίπλα του. Εκδηλος όμως και ο προβληματισμός του για το κλίμα που θα επικρατούσε στις διεθνείς αγορές χθες, μετά τις πιέσεις της Παρασκευής.

Λονδρέζικη...παραφωνία, σε σχέση με τα Αθηναϊκά ειωθότα, το γεγονός πως το σερβίρισμα στο high end Annabel's τελείωσε στις 21.40'.

Σε αυτά είναι ακριβείς οι Αγγλοι…

 

ΜETLEN: Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ξεκίνησε η εκδήλωση για την εισαγωγή της μετοχής στο LSE. Είχε προηγηθεί, σχεδόν 2ωρη προετοιμασία από όλη την ομάδα της Μetlen υπό τις οδηγίες της Βίβιαν Μπουζάλη, Γενικής Διευθύντριας Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing.

Κατά γενική εκτίμηση, η όλη παρουσίαση ήταν άρτια, σε σημείο που η Ayuma Nechaeva- Head of Europe, Primary Markets (London Stock Exchange) παραδέχτηκε ότι η εισαγωγή της ελληνικής εταιρείας κοσμεί το λονδρέζικο City.

Θέματα συζήτησης, από τον κόσμο που προσερχόταν σταδιακά, το κλίμα όπως αυτό διαμορφωνόταν στις αγορές της Ασίας, οι τελευταίες κινήσεις Τραμπ και τα πρώτα bets για το «άνοιγμα» της μετοχής.

Σύσσωμη η διοικητική ομάδα της Μetlen, με τους Σπυρίδων Κασδά (Αντιπρόεδρος Α'), Ευάγγελο Χρυσάφη (Αντιπρόεδρος Β'), Δημήτρη Παπαδόπουλο (Chief Corporate Governance and Sustainability Officer), Χρήστο Γαβαλά (Chief Treasury and IR Officer), Ιωάννη Πετρίδη (Lead Independent Director), τα μέλη Παναγιώτα Αντωνάκου, Αντώνη Μπαρτσώκα, Εμμανουήλ Κακκαρά, Τίνα Μαυράκη, Ναταλία Νικολαϊδη αλλά και επικεφαλής κλάδων, τομέων δραστηριότητας και στελέχη που επανδρώνουν το Λονδρέζικο γραφείο της Μetlen.

Από τις πιο αυθόρμητες-ανθρώπινες στιγμές της εκδήλωσης, με τον επιχειρηματία να «πνίγεται» στην αγκαλιά του υιού του και της κόρης του. Τα μπράβο των παιδιών στον πατέρα... και μετά τα εύσημα όλης της ομάδας που «σήκωσε» στις πλάτες της την επίπονη διαδικασία

 

ΜETLEN ΙΙ: Η στήλη εντόπισε την παρουσία παραγόντων όπως οι Γιάννης Βρέντζος (διευθύνων σύμβουλος Alter Ego Media), Γιάννης Ολύμπιος (Deputy Chairman & Managing Director της V+O), Νίκος Παπαχριστόπουλος (Partner στην Bernitsas Law) και Παναγιώτης Μπερνίτσας. Το παρόν έδωσε και ο Αιμίλιος Κυριάκου (CEO Citi Ελλάδος).  

Στους παραπάνω συμπληρώστε και επιτελικά στελέχη των BofA και Morgan Stanley.

 

ΧΡΕΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Το ιλιγγιώδες ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ξεπέρασαν τα χρέη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των ισολογισμών τους. Η συντριπτική πλειονότητα αφορά οφειλές στις τράπεζες και τα υπόλοιπα σε προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία.

Από τις αναλυτικές καταστάσεις φαίνεται ότι ο δανεισμός συνεχίζεται κανονικά, σε ετήσια βάση, ενώ οι στάνταρ απαντήσεις των αρμοδίων των δύο κομμάτων «έχει γίνει ρύθμιση» δεν συνοδεύονται από στοιχεία: τι περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις - ποια είναι η ετήσια αποπληρωμή.

Το (πολιτικό) ενδιαφέρον αφορά στο επίσημο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα εν λόγω χρέη: ενώ μέχρι τώρα αναφερόταν σχεδόν μόνο στο χρέος της ΝΔ (542 εκατ. ευρώ), αυτή τη φορά αφιέρωσε… πέντε αράδες και στο χρέος του ΠΑΣΟΚ (507 εκατ. ευρώ) αλλά με μία υποσημείωση που λειτουργεί ως - περίπου - άλλοθι: ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις στο ΠΑΣΟΚ μειώθηκαν λόγω των μειωμένων εκλογικών ποσοστών του, κάτι που δεν συμβαίνει με τη ΝΔ αφού λαμβάνει το 41% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης.

Προς τι το… σαβουάρ βιβρ της Κουμουνδούρου απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη; Διότι παρά τα επίμονα «όχι» της ηγεσίας της προσδοκά σε συνεργασία (μετεκλογική…), οπότε ένα δριμύ κατηγορώ για τα χρέη δεν κρίνεται δόκιμο. Σ΄ αυτή τη φάση, τουλάχιστον.

Όσο για το ερώτημα… πού θα πάει η βαλίτσα με τα αυξανόμενα εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες; Στελέχη τους παραδέχονται ανεπισήμως πως μόνο ένα γενναίο «κούρεμα» θα ήταν λύση.

Αλλά, όπως προσθέτουν «άντε να το πεις δημοσίως και, κυρίως, να το κάνεις»…

 

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντέδρασε σφόδρα η «γαλάζια» πολιτεύτρια Καλλιόπη Σεμερτζίδου στα δημοσιεύματα που την εμφάνιζαν να έχει λάβει η ίδια και ο σύντροφός της Χρήστος Μαγειρίας 1,5 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της, όμως, υπήρξε άλλο ρεπορτάζ, από το in.gr, επικαλούμενο «αποκλειστικές πληροφορίες», σύμφωνα με το οποίο οι δύο οικογένειες των Σεμερτζίδου-Μαγειρία έλαβαν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο διάστημα 2019-2024.

Από την παράθεση των αριθμών δε, προκύπτει ότι οι εν λόγω επιδοτήσεις εκτινάχθηκαν μετά το (εκλογικό) 2019, ενώ πριν κινούνταν σε λογικά επίπεδα, απείρως χαμηλότερα από… τα μετά.

Δεδομένου ότι η κ. Σεμερτζίδου είναι στέλεχος της ΝΔ («συντονίστρια κοινωνικών πόρων»), εκτός από υποψήφια βουλευτής, η τοποθέτηση από την Πειραιώς αναμένεται με ενδιαφέρον.

Σημειώστε ότι για το θέμα έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ ζητώντας απαντήσεις.

 

MITSUBISHI: Μετά το ντιλ για την εξαγορά των δραστηριοτήτων σολομού της Cermaq, που έφτασε σχεδόν το 1 δισ. δολάρια, η Mitsubishi Corporation συνεχίζει την επέκταση στον κλάδο των πρωτεϊνών, αυτή τη φορά στρέφοντας το βλέμμα στην Ασία.

Ο ιαπωνικός όμιλος επενδύει 30 δισ. γιεν (περίπου 200 εκατ. δολάρια) για να αυξήσει τη συμμετοχή του στην Thai Union, έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως προμηθευτές κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων θαλασσινών.

Η συμφωνία ανεβάζει τη συμμετοχή της Mitsubishi στο 20%, ενισχύοντας την ήδη μακροχρόνια στρατηγική σχέση των δύο πλευρών.

 

NISSUI: Η ιαπωνική εταιρεία, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους θαλασσινών στον κόσμο, απέκτησε μονάδα επεξεργασίας τροφίμων στο Pontivy της Γαλλίας, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής κατεψυγμένων και προϊόντων ψυγείου στην ευρωπαϊκή αγορά. Η μονάδα αγοράστηκε από τη γαλλική Traiteurs de Paris, γνωστή για τα έτοιμα γεύματα που προσφέρει στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Η εξαγορά επιτρέπει στη Nissui να ενισχύσει τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη, αξιοποιώντας τη ζήτηση για κατεψυγμένα γεύματα και προϊόντα ψυγείου, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απόλυτος κυρίαρχος οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων στη χθεσινή συνεδρίαση, όχι μόνο στα κέρδη αλλά και στον τζίρο καθώς σε αυτές έγινε σχεδόν το 50% των 340 εκατ. ευρώ. Αν δε προστεθεί η μετοχή της «παλαιάς» Metlen (συναλλαγές 105,4 εκατ. ευρώ) προκύπτει ότι πέντε μόλις τίτλοι απέσπασαν το 80% αφήνοντας τους υπόλοιπους να «μοιράζονται» μόλις 66,3 εκατ. ευρώ.

Νέα κορυφή πέτυχε η Alpha Bank με κλείσιμο 3,507 ευρώ (+6,6%) και συναλλαγές άνω των 70 εκατ. ευρώ. Με το παραπάνω κάλυψε την πτώση της Παρασκευής η Πειραιώς ανερχόμενη στα 6,832 ευρώ (+4,79%) κερδίζοντας στο νήμα το νέο υψηλό.

Αντίστοιχη η εικόνα για τη Eurobank, στα 3,27 ευρώ (+2,96%) αλλά και την Εθνική, η οποία έκλεισε στα 12,55 ευρώ (+4,11%).

Ισχυρά κέρδη για την Κύπρου η οποία βρέθηκε στα 6,74 ευρώ (+4,01%), την Optima Bank στα 7,25 ευρώ (+2,4%) αλλά και στην Attica Bank.

Η τελευταία ολοκλήρωσε την ημέρα στο 1,14 ευρώ (+4,59%) με τζίρο άνω των 900 χιλιάδων ευρώ.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Το 35% του συνολικού χαρτοφυλακίου χρηματοδότησης της ελληνικής ναυτιλίας κατείχαν το 2024 εννέα ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.

Πρόκειται για άνοιγμα της τάξης των 18,6 δισ. δολαρίων, με τις τέσσερις συστημικές (Eurobank, Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha) να κατατάσσονται μεταξύ των πέντε κορυφαίων χρηματοδοτών.

Κατά τη διάρκεια του 2024, το υπόλοιπο χορηγήσεων προς τη Ναυτιλία των εγχώριων και κυπριακών τραπεζών αυξήθηκε κατά 2,8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο