ΠΑΣΟΚ: Γεγονός 1: Η τακτική του ΠΑΣΟΚ εδώ και μία εβδομάδα είναι να μην καταθέτει μεν πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, αλλά κάθε δήλωση ή ανακοίνωση του κόμματος ή των στελεχών του να ξεκινάει και να τελειώνει με τη φράση «εκλογές τώρα, πολιτική αλλαγή».
Γεγονός 2: Ο πανεπιστημιακός (και πρώην υπουργός επί Τσίπρα) Γιάννης Πανούσης (φωτ.) ανήκει στα πρόσωπα που κόσμησαν την επιτροπή διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαρ. Τρικούπη να την έχει πανηγυρίσει δεόντως, επειδή σηματοδοτεί την επιστροφή στα «πράσινα» πάτρια όσων έφυγαν προς τ’ αριστερά του τα χρόνια της μεγάλης μνημονιακής κρίσης.
Πώς συνδέονται αυτά τα δύο; Ως εξής: Ο κ. Πανούσης αμφισβητεί δημόσια το αίτημα για πρόωρες κάλπες, επειδή, όπως λέει, «δεν βλέπω την ωρίμανση της πολιτικής αντιπολίτευσης, για να γίνουν τώρα εκλογές».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα (στο Action 24) εξήγησε και τον λόγο:
«Οι εκλογές είναι και αριθμοί, πρέπει να γίνουν και προσθέσεις. Η κοινωνία έχει ένα αίτημα αλλαγής, αλλά αν η αλλαγή περάσει πάνω από το ΠΑΣΟΚ (διότι η αριστερά δεν ξέρουμε ακόμα ποια είναι) και πάει προς την άκρα δεξιά, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της οργής;».
Για να συμπεράνει: «Να γίνουν εκλογές αύριο. Ποιος θα βγει; Ποιες οι πιθανότητες να βγει κυβέρνηση με άλλη νοοτροπία, με άλλα πρόσωπα, με καθαρά χέρια;». Διότι, όπως επίσης πρόσθεσε, «ο πελατειασμός είναι τρόπος διακυβέρνησης στην Ελλάδα», ενώ «η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει και με άλλους τρόπους, όχι μόνο στις εκλογές».
Με άλλα λόγια, ο κ. Πανούσης αποδόμησε πλήρως το επίσημο κομματικό αίτημα για «εκλογές τώρα», αλλά η Χαρ. Τρικούπη έκανε πως δεν το άκουσε. Διότι εάν… το ακούσει και αντιδράσει, θα στείλει περίπατο ένα γερό χαρτί της διεύρυνσης.
Και θα ακυρώσει τους πανηγυρισμούς για τις «επιστροφές»…
ΠΑΣΟΚ ΙΙ: Την παρέμβαση εισαγγελέα ζητά το ΠΑΣΟΚ για την προειδοποίηση του Άδωνι Γεωργιάδη πως εάν (ξανα)ακούσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να κατηγορούν βουλευτές της ΝΔ για ρουσφέτια, θα αποκαλύψει τα ρουσφέτια που του ζήτησαν… οι πρώτοι.
Αφού τον κατηγορεί για «ανέξοδες μαγκιές», η Χαρ. Τρικούπη ζητά από τη Δικαιοσύνη να καλέσει τον υπουργό Υγείας για να καταθέσει όλα τα στοιχεία των παράνομων ενεργειών και να εξηγήσει πώς αυτές, δηλαδή τα ρουσφέτια, «έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, το κρατικό ταμείο και τους κοινοτικούς πόρους».
Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποιοι από την αντιπολίτευση ζήτησαν ρουσφέτια από τον κ. Γεωργιάδη. Εάν όμως του τα ζήτησαν όσο είναι υπουργός Υγείας, εικάζουμε ότι αφορούν την υγεία ενός προσφιλούς προσώπου ή τη δική τους. Όπως κρεβάτι στην Εντατική ή επίσπευση κάποιας επέμβασης που χρόνιζε, ας πούμε.
Η αλήθεια είναι ότι τέτοια ρουσφέτια δεν πλήττουν το δημόσιο ταμείο και τους κοινοτικούς πόρους, αλλά, ναι, είναι ρουσφέτια, αφού ο υπουργός καλείται να διαμεσολαβήσει για καλύτερη μεταχείριση.
Αν το πάμε έτσι, βέβαια, δύσκολα θα βρεθεί... αναμάρτητος σε αυτή τη χώρα.
ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Σε πεδίον δόξης λαμπρόν εξελίσσεται η Α' Θεσσαλονίκης για τη Ράνια Θρασκιά, η οποία εξελέγη στην εν λόγω περιφέρεια με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά εδώ και μήνες την εκπροσωπεί ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ λόγω μεταγραφής.
Το… ελευθέρας που πήρε για να ξεδιπλώσει με σχετική άνεση τη νέα προεκλογική της εκστρατεία οφείλεται στην απώλεια (για το ΠΑΣΟΚ) δύο πρώην «δυνατών χαρτιών» που διέθετε: του Χάρη Καστανίδη και του Αντώνη Σαουλίδη.
Ο πρώτος έμεινε εκτός Βουλής το 2023 διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε για τον εαυτό του τη μία έδρα που «έβγαλε» εκεί το κόμμα. Πλέον, θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων, αφού το πρόσφατο συνέδριο θέσπισε όριο θητείας βουλευτή τις πέντε ολόκληρες τετραετίας ή τα 20 συνολικά χρόνια. Ως γνωστόν, ο Χάρης έχει πιάσει τα όρια αφού εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής από το 1981.
Ο δεύτερος αποχώρησε και επισήμως προ διημέρου από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο έγινε ξένο σώμα, τον Ιανουάριο, όταν βρέθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και μετείχε στο πάνελ παρουσίασης της «Ιθάκης» στη Θεσσαλονίκη.
Παρότι μέλος του προηγούμενου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε με… κάρτα παρατηρητή στο πρόσφατο συνέδριο, παίρνοντας το σαφέστατο μήνυμα από την ηγεσία ότι δεν τον θεωρούσε πλέον ούτε καν μέλος του κόμματος.
Τώρα, εάν η κα Θρασκιά θα μείνει μόνη και περιχαρής να «αλωνίζει» την Α’ Θεσσαλονίκης, δεν το γνωρίζουμε. Αλλά κάτι ψιθύρους ότι θα έχει γερό ανταγωνισμό τούς ακούμε. Και δεν εννοούμε την έτερη μεταγραφή, τον Πέτρο Παππά, ο οποίος εξελέγη μεν βουλευτής στο Κιλκίς με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα θέλει να διεκδικήσει μία «πράσινη» έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης…
SOCIAL MEDIA: Η πιθανή αντίδραση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών αλλά και ο κίνδυνος για πιέσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων, κάτω των 15 ετών, στα social media. Υπάρχουν άλλωστε οι κατά καιρούς απειλές Τραμπ προς την Ευρώπη ότι θα αντιδράσει σε κινήσεις που πλήττουν τους μεγάλους της τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση υπήρξε καθησυχαστική. Αναφορικά με το τι μπορεί να πιστεύει η αμερικανική διοίκηση, ο Άκης Σκέρτσος δήλωσε ότι υπάρχει ήδη η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες, που εμπεριέχει ακριβώς τις ίδιες προβλέψεις και κατευθύνσεις.
«Οι αμερικανικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει τα ίδια θέματα και νομίζω ότι υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων», υποστήριξε ο ίδιος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι έχουν ήδη γίνει αντίστοιχες συζητήσεις στην Αμερικανική Γερουσία, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι θα φτάσουν αργά ή γρήγορα σε ένα κοινό σημείο.
«Δεν θα τα χαλάσουμε με την Αμερική γι’ αυτό το θέμα», σχολίασε ο υπουργός Υγείας και αργότερα συμπλήρωσε πως «εδώ πρέπει να πολεμήσουμε λίγο τον καπιταλισμό. Η ανάγκη των πλατφορμών για κέρδος πρέπει να έχει ως όριο την υγεία και τον άνθρωπο».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι πέρυσι η Ελλάδα πίεσε για ένα κοινό τεχνικό μηχανισμό επιβεβαίωσης ηλικίας στην Ευρώπη, παίρνοντας μαζί της άλλες 13 χώρες σε αυτή την πρωτοβουλία. Εντέλει ο μηχανισμός έγινε πράξη στις αρχές Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν στη συνέχεια με πλατφόρμες, το γεγονός ότι υπήρχε στο τραπέζι μια κοινή τεχνική λύση έδιωξε τον φόβο τους ότι θα μπλέξουν με κάθε χώρα ως προς τους τεχνικούς τρόπους επιβεβαίωσης. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται πιο εντατική ευρωπαϊκή κινητικότητα.
Σε ερώτηση για το εάν υπήρχε απροθυμία μέχρι στιγμής από την πλευρά των πλατφορμών, ο κ. Παπαστεργίου απάντησε ότι «προφανώς εάν υπήρχε προθυμία να δοκιμάσουμε τέτοιους μηχανισμούς, δεν θα ήταν κανείς από τους τρεις μας εδώ πέρα».
ΠΙΣΤΙΟΛΗΣ: Σε δεύτερη κίνηση μείωσης μετοχών μέσα σε λίγους μήνες προχωρά η Rubico, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, επιχειρώντας να ανακόψει τη μεγάλη πτώση της μετοχής και να διατηρήσει τη χρηματιστηριακή της παρουσία στον Nasdaq.
Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε reverse split σε αναλογία 1 προς 10, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό μετοχών από 7,57 εκατ. σε περίπου 757.000. Πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη κίνηση μέσα στο 2026, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εμπορευσιμότητας και κυρίως της ονομαστικής αξίας της μετοχής.
Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο έντονης πίεσης για τη μετοχή, η οποία μετά την ανακοίνωση υποχώρησε κατά 21%, διαμορφούμενη στο 0,46 δολάριο. Από την αρχή του έτους, η πτώση αγγίζει το 94%, αντανακλώντας τη δυσπιστία της αγοράς απέναντι σε μικρής κεφαλαιοποίησης ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ.
Κεντρικός στόχος της διοίκησης είναι η συμμόρφωση με τον κανονισμό του Nasdaq, ο οποίος απαιτεί ελάχιστη τιμή διαπραγμάτευσης το 1 δολάριο ανά μετοχή για τη διατήρηση της εισαγωγής. Η πρακτική των reverse splits αποτελεί συχνό εργαλείο για εισηγμένες μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες επιχειρούν να αποφύγουν τον κίνδυνο διαγραφής.
Η Rubico, που αποτελεί spin-off της Top Ships Inc. -εταιρείας επίσης υπό τον έλεγχο του Ευάγγελου Πιστιόλη- είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση και τον Φεβρουάριο, με split περίπου 7,8 προς 1. Αντίστοιχα, η ίδια η Top Ships είχε εφαρμόσει reverse split το 2023, μετατρέποντας κάθε 12 μετοχές σε μία.
Σημειώνεται ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της Rubico εμφανίζουν έντονη απόκλιση από την αποτίμησή της. Με κεφαλαιοποίηση περίπου 3,5 εκατ. δολαρίων, η εταιρεία υπολείπεται σημαντικά της εκτιμώμενης αξίας του στόλου της, καθώς μόνο τα δύο suezmax δεξαμενόπλοια αποτιμώνται συνολικά κοντά στα 208 εκατ. δολάρια.
ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Μετά τα πακέτα συναλλαγών με τα οποία οι θυγατέρες του βασικού μετόχου μείωσαν τις θέσεις τους, το επίσημο free float της Βογιατζόγλου έπεσε οριακά κάτω από το απαιτούμενο όριο του 75%, με αποτέλεσμα η εισηγμένη να πληροί πλέον τις απαιτήσεις του κανονισμού του ΧΑ περί ελάχιστης ελεύθερης διασποράς.
EUROPA HOLDINGS: Θετική εξέλιξη για τους μετόχους της εισηγμένης εταιρείας αποτελεί η πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου της Europa Holdings να προτείνει τη διανομή μερίσματος στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση της 18ης Ιουνίου.
Και αν πέρυσι δεν είχε δοθεί μέρισμα (το πρόγραμμα του ομιλικού μετασχηματισμού βρισκόταν σε εξέλιξη), φέτος τα πράγματα είναι σαφώς διαφοροποιημένα. Άλλωστε η εισηγμένη διαθέτει κερδοφόρες θυγατρικές, σημαντική ακίνητη περιουσία και ισχυρή ρευστότητα.
INTERLIFE: Εκτίναξη κερδών θα εμφανίσει η Interlife στις λογιστικές καταστάσεις του 2025, όπως προκύπτει από την έκθεση φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής κατάστασης που δημοσίευσε χθες.
Ειδικότερα, το ασφαλιστικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε πέρυσι στα +3,63 εκατ. (έναντι -2,49 εκατ. το 2024) και το προ φόρων αποτέλεσμα εκτινάχθηκε από τα 14,7 στα 32,6 εκατ. ευρώ (συνέβαλαν κατά πολύ οι υψηλές επιδόσεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου).
Με τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό στα 112 εκατ. ευρώ, ο τίτλος διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική του αξία, όταν όλα τα ασφαλιστικά deals των τελευταίων ετών (πχ Ευρωπαϊκή Πίστη, Ευρώπη ΑΕΓΑ, Εθνική Ασφαλιστική) έγιναν με δείκτη P/BV υψηλότερο, ή και πολύ υψηλότερο της μονάδας.
METLEN: Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα 2025 η εισηγμένη. H Eurobank Equities περιμένει EBITDA 743 εκατ. ευρώ, ευθυγραμμισμένα ουσιαστικά με την καθοδήγηση της διοίκησης τον Φεβρουάριο.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα EBITDA του τομέα Ενέργειας θα φτάσουν τα 419 εκατ. ευρώ και αυτά του κλάδου Μετάλλων τα €249 εκατ., ενώ στον τομέα Construction & Concessions προβλέπει λειτουργικά κέρδη 84 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου περιμένει καθαρά κέρδη 345 εκατ. ευρώ.
Χθες η μετοχή έκλεισε στα 37,28 ευρώ με τα κέρδη να προσεγγίζουν το 9%. Οι συναλλαγές έφτασαν τα 33,9 εκατ. ευρώ.
FTSE: Το σχέδιο αναβάθμισης της Ελλάδας σε «αναπτυγμένη αγορά» προβλέπεται να εφαρμοστεί την 21η Σεπτεμβρίου σε ένα στάδιο, όπως γνωστοποίησε ο οίκος.
Η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση δεικτών του Σεπτεμβρίου, ενώ η τελική σύνθεση των δεικτών θα καθοριστεί βάσει στοιχείων Ιουνίου.
Στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Allwyn, καθώς και ένα ευρύτερο σύνολο μετοχών μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Το εκτιμώμενο βάρος της Ελλάδας στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών παραμένει περιορισμένο, της τάξης του 0,05% έως 0,08%, γεγονός που συνεπάγεται συγκρατημένες αλλά θετικές εισροές από παθητικά κεφάλαια, εξηγεί η Eurobank Equities.
Η επίσημη ανακοίνωση της αναθεώρησης αναμένεται στις 21 Αυγούστου, πριν από την εφαρμογή της αλλαγής τον Σεπτέμβριο, ενώ τα όρια εισαγωγής στους δείκτες θα προσαρμοστούν ήπια, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία «αναπτυγμένη Ευρώπη».
MOH-ΕΛΠΕ: Στο μοτίβο του τελευταίου μήνα, και σε συνάρτηση με την κίνηση της πετρελαϊκής τιμής, κινήθηκαν και εχθές οι μετοχές των δυο ελληνικών διυλιστηρίων, καταγράφοντας απώλειες κόντρα στο γενικευμένο πάρτι που στήθηκε για την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν.
Ετσι, η μετοχή της Motor Oil βρέθηκε με μικρές απώλειες στα 38,9 ευρώ, έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακά πτώση έως και 4,4%. Μετά και το χθεσινό κλείσιμο, η μετοχή εμφανίζει τον τελευταίο μήνα άνοδο σχεδόν 3%.
Αντίστοιχα, ο τίτλος της Helleniq Energy εμφάνισε απώλειες 2% στα 9,7 ευρώ, κοντά στα χαμηλά ημέρας. Σε διάστημα μηνός ωστόσο, καταγράφει άνοδο, λίγο υψηλότερη του 7%.
Αρνητικό πρόσημο στη συνεδρίαση έγραψε και ο τίτλος της Allwyn, κλείνοντας στα 15,05 ευρώ με πτώση 0,66%, ωστόσο με δυο «ελαφρυντικά»: Αφενός «έκοψε» το μέρισμα ύψους 0,8 ευρώ, συνεπώς έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό αυθημερόν την «ψαλίδα», αφετέρου προέρχεται από τρεις συνεδριάσεις ισχυρής ανάκαμψης, μετά την είσοδο και των νέων μετοχών, με σωρευτικό άλμα άνω του 15% από τα χαμηλά των 13,09 ευρώ.