ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Η τελευταία δημοσκόπηση της GPO για την Αττική μας έκανε εντύπωση κυρίως για ένα από τα ευρήματά της.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς συγκεντρώνει θετική ή μάλλον θετική γνώμη από το 55,4% των πολιτών, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από την αξιολόγηση του έργου της Περιφέρειας (48,3%) αλλά και από τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης, που τον στηρίζει παραταξιακά.
Με άλλα λόγια, η προσωπική του απήχηση υπερβαίνει κατά πολύ την απήχηση της παράταξης που τον στηρίζει, ένα φαινόμενο που στη Νέα Δημοκρατία έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κυρίως στην περίπτωση του Νίκου Δένδια, σε ποσοστά που θα... ζήλευε και ο υπουργός Άμυνας.
Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί στη γαλάζια παράταξη στέκονται περισσότερο σε αυτό το στοιχείο της έρευνας, παρά στα ίδια τα ποσοστά. Ούτε ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να τον πλήξουν επειδή προτίμησε να είναι και ο ίδιος «στο πεδίο» αυτές τις μέρες με τις μεγάλες πυρκαγιές, αντί να κάνει δηλώσεις στα social και στα λοιπά media.
ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΙΙ: Υπάρχει όμως και ένας μικρός... αστερίσκος.
Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε πριν από τη μεγάλη δημόσια παρουσίαση-απολογισμό της διοίκησης Χαρδαλιά για το έργο που υλοποιείται στην Περιφέρεια Αττικής, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα των 352 έργων και παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,6 δισ. ευρώ, καθώς και ο σχεδιασμός για την επόμενη διετία.
Επομένως, η εκδήλωση αυτή -η πρώτη τόσο εκτεταμένη παρουσίαση των έργων και του σχεδιασμού της διοίκησής του- δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στα ευρήματα της δημοσκόπησης. Αν αυτό θα έχει επίδραση στις επόμενες μετρήσεις, μένει να αποδειχθεί.
Εκείνο που ήδη καταγράφεται, πάντως, είναι ότι ο περιφερειάρχης διαθέτει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά κομματικά και παραταξιακά όρια, κάτι πολύ σπάνιο στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Ισως γιατί δουλεύει πολύ και μιλάει λίγο, είναι δηλαδή αυτό που λέμε "doer", αντίθετα με πολλούς άλλους πρωτοκλασάτους στη ΝΔ και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα.
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Χιλιάδες στρέμματα, δεκάδες κατοικίες και, κυρίως, πέντε ανθρώπινες ζωές είναι ο απολογισμός των νέων καταστροφικών πυρκαγιών που, δυστυχώς, αποδείχθηκαν συνεπείς στο θερινό ραντεβού τους.
Η σύγκρουση στον αέρα των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων χθες πάγωσε και τους πιο ψύχραιμους, είτε είναι αρμόδιοι είτε απλοί θεατές, εγείροντας νέα ερωτηματικά για την επιχειρησιακή αντοχή εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης, καθώς ο πύρινος εφιάλτης δεν λέει να κοπάσει εδώ και μία εβδομάδα.
Πέραν των συλλυπητηρίων δηλώσεων και ανακοινώσεων για τους ήρωες, όπως αποκαλεί ο πολιτικός κόσμος όσους πέφτουν σ΄αυτή τη μάχη, υπάρχουν τα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις: ελήφθησαν εγκαίρως όλα τα μέτρα εν αναμονή των φετινών πυρκαγιών; Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό μετά και την πλούσια, δυστυχώς, εμπειρία των προηγούμενων καλοκαιριών;
Παρότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης σιώπησαν χθες, εν αναμονή των εξελίξεων (ή λόγω της θερινής διάλυσης των επιτελείων τους…), ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς άδραξε την ευκαιρία του καθιερωμένου κυριακάτικου μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε ένα βασικό ερώτημα:
Γιατί απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης η παράδοση 11 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Air Tractor για τα νησιωτικά συμπλέγματα, η αναβάθμιση - εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών Canadair CL415 και η δημιουργία των 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας;
Διότι όπως εύστοχα παρατήρησε, σχολιάζοντας το πρωθυπουργικό μήνυμα: «Όταν ένα φαινόμενο εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο, δεν αρκεί η απλή ενίσχυση των υπηρεσιών. Απαιτείται να τρέξεις πιο γρήγορα για να δημιουργήσεις όρους ισχυρής προβλεψιμότητας και ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση και στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών».
Λάθος;
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΙΙ: Σύμφωνα με πληροφορίες για τα αίτια εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βοιωτία, η οποία επεκτάθηκε στην Αττική, η πρόκληση οφείλεται σε σπινθήρες λόγω ταλάντωσης αγωγών, σε δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες προς το κεντρικό δίκτυο.
Η στήλη δεν θα μπει σε ονοματολογία, καθώς οι πληροφορίες για τον αν πράγματι η πυρκαγιά ξεκίνησε από το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, παρέμεναν μέχρι χθες το βράδυ στη σφαίρα των εικασιών.
Αν πάντως επιβεβαιωθούν, δεν θα είναι καλή εξέλιξη για το χώρο των αιολικών, καθώς θα τροφοδοτήσουν νέες θεωρίες συνομωσίας ότι πίσω από τις πυρκαγιές βρίσκονται οι επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες.
Κάτι που αποτελεί ξεκάθαρα fake news, καθώς η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται, υπό όρους, και εντός των δασών και των δασικών εκτάσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νόμο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Δεν υπάρχει δηλαδή κανένας λόγος ή κίνητρο από κάποιον να καταστραφεί το δάσος, για να γίνει κάτι που ήδη επιτρέπεται...
ALTER EGO: Η μετοχή της Alter Ego Media δείχνει να έχει ξαναβρεί τον βηματισμό της τις τελευταίες συνεδριάσεις, καταγράφοντας ιδιαίτερα εντυπωσιακή αντίδραση
Την Παρασκευή ο τίτλος έκλεισε με νέα άνοδο 1,36%, στα όρια των 6 ευρώ, με αυξημένο όγκο, ενώ από τις 24 Ιουλίου εμφανίζει σωρευτικά κέρδη που αγγίζουν το 15%.
Στα χρηματιστηριακά γραφεία αρκετοί αποδίδουν την κίνηση αυτή, μεταξύ άλλων, στην επανατοποθέτηση επενδυτών που έλαβαν πρόσφατα την επιστροφή κεφαλαίου και επέλεξαν να επανεπενδύσουν τα κεφάλαιά τους στη μετοχή, παρέχοντας ουσιαστική στήριξη στην πορεία της.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και η πρόσφατη αγορά σχεδόν 11.000 μετοχών από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Βρέντζο, κίνηση που στην αγορά ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας.
Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που υπενθυμίζουν ότι οι τελευταίες εκθέσεις των αναλυτών εξακολουθούν να τοποθετούν την τιμή-στόχο της μετοχής αισθητά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, στοιχείο που συνεχίζει να τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο τελευταίος οίκος που ξεκίνησε κάλυψη της μετοχής, η Pantelakis Securities σε έκθεσή της δίνει τιμή-στόχο στα 7,5 ευρώ, εντοπίζοντας σημαντικό περιθώριο ανόδου άνω του 25%…
ΠΙΣΤΙΟΛΗΣ: Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Top Ships, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, εκτιμά ότι η μετοχή της διαπραγματεύεται με έκπτωση περίπου 94% σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της (Net Asset Value – NAV), καθώς η αποτίμηση του στόλου της συνεχίζει να αυξάνεται.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η καθαρή αξία ενεργητικού διαμορφώθηκε στις 30 Ιουνίου στα 359,2 εκατ. δολάρια, αυξημένη κατά περίπου 24% σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα. Η αποτίμηση βασίζεται σε εκτιμήσεις διεθνών ναυλομεσιτικών οίκων για την αξία των πλοίων χωρίς ναυλοσύμφωνα, καθώς και στα διαθέσιμα και τον δανεισμό της εταιρείας.
Με βάση τους υπολογισμούς της Top Ships, η καθαρή αξία ενεργητικού αντιστοιχεί σε 47,19 δολάρια ανά μετοχή, όταν η τιμή της μετοχής διαμορφωνόταν στα 0,67 δολάρια κατά το τελευταίο κλείσιμο της αγοράς.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Πιστιόλης, δήλωσε ότι η εταιρεία διαθέτει έναν από τους νεότερους στόλους του κλάδου, με μέση ηλικία περίπου 5,2 έτη, αποτελούμενο από σύγχρονα δεξαμενόπλοια υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών και αυξημένης ενεργειακής αποδοτικότητας.
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons, ο στόλος της Top Ships αποτελείται από δύο VLCCs, ένα suezmax και έξι δεξαμενόπλοια MR, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη οκτώ νεότευκτα MR χωρητικότητας 47.499 dwt, τα οποία ναυπηγούνται στην Κίνα και αναμένεται να παραδοθούν το 2028 και το 2029.
Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποεπενδύσει πλήρως από τον κλάδο των mega-yachts, προχωρώντας στην πώληση του Para Bellvm, μήκους 47 μέτρων, που κατασκευάστηκε το 2023 στα ιταλικά ναυπηγεία Sanlorenzo. Σύμφωνα με τον κ. Πιστιόλη, η πώληση αναμένεται να απελευθερώσει κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν πολλαπλάσια τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, ώστε να κατευθυνθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του βασικού ναυτιλιακού της αντικειμένου, δηλαδή των δεξαμενόπλοιων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η Top Ships είχε ήδη αντλήσει 38 εκατ. δολάρια από την πώληση ενός δεύτερου υπό ναυπήγηση mega-yacht στη Rubico, στο πλαίσιο της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της.
ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Σχόλια στην αγορά εξακολουθεί να προκαλεί, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η καθυστέρηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) να εξετάσει ζητήματα που φέρονται να αφορούν το κανάλι OPEN, το οποίο, ως γνωστόν, ανήκει στα συμφέροντα του Ιβαν Σαββίδη
Tα ζητήματα αυτά, υποστηρίζουν, σχετίζονται τόσο με την καταβολή των δόσεων της τηλεοπτικής άδειας, όσο και με άλλα θέματα που, σύμφωνα με καταγγελίες, φέρονται να αφορούν την τήρηση των όρων νόμιμης λειτουργίας του σταθμού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώπιον του ΕΣΡ έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες καταγγελίες, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει, κατά τους ίδιους πάντα κύκλους, η αναμενόμενη εξέλιξη ως προς την εξέτασή τους.
Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει εντείνει τη δυσαρέσκεια των καταγγελλόντων, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι υποθέσεις τους παραμένουν σε εκκρεμότητα χωρίς να έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις ενώπιον και της τακτικής Δικαιοσύνης, στις οποίες φέρεται ότι θα τεθούν και ζητήματα σχετικά με ενδεχόμενη αδράνεια των αρμόδιων οργάνων του ΕΣΡ ως προς την εξέταση των σχετικών καταγγελιών.
Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, η υπόθεση αναμένεται να αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορά την εύρυθμη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου που διέπει την τηλεοπτική αγορά.
Ίδωμεν
ΑΕΕΑΠ: Εξαιρετική συμπεριφορά επέδειξαν την Παρασκευή στο ταμπλό οι εγχώριες εισηγμένες ακινήτων.
Στην πρώτη θέση των αποδόσεων σε ολόκληρη την αγορά βρέθηκε η Prodea με άνοδο που άγγιξε το 8%, στα 2,98 ευρώ, προερχόμενη ωστόσο από σερί πτωτικών συνεδριάσεων.
Ισχυρή ανοδική κίνηση και από τη Briq Properties, με κέρδη 4,25% στα 3,19 ευρώ, αλλά και από τη Noval που κατέγραψε άνοδο 4% στα 2,6 ευρώ.
Μια ημέρα πριν, η Eurobank Equities είχε δημοσιεύσει έκθεση για τον κλάδο, προβλέποντας ισχυρά περιθώρια ανόδου, με τιμές - στόχους στα 3,7 ευρώ για τη Noval, στα 3,13 ευρώ για την Briq, στα 2,37 ευρώ για την Trade Estates, ενώ έδινε και εύρος εύλογης αξίας στα 1,73-1,98 ευρώ για την Premia Properties.
ΜΕTLEN: Μια ανάσα από τα 46 ευρώ (45,96) πλέον η μετοχή, που έκλεισε με νέα άνοδο την Παρασκευή, επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχε να δει από τις 30 Ιανουαρίου.
Ο τίτλος έκλεισε τον Ιούλιο με σωρευτική άνοδο άνω του 12%, με το ενδιαφέρον να εντείνεται μετά και τη συμφωνία για το γάλλιο με αμερικανικό κολοσσό, εν αναμονή και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου στις 6 Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι στο Λονδίνο, η μετοχή την Παρασκευή έκλεισε ακόμη υψηλότερα, στα 46,22 ευρώ με άλμα 2,2%.
CREDIA: Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της τράπεζας, που επανέρχεται στο 1 ευρώ για πρώτη φορά μετά τις 14 Ιουλίου και το placement της Thrivest στα 0,9 ευρώ.
Ο τίτλος έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 3,5% και ισχυρότατο τζίρο που ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ.
EΧΑΕ: Στα... ραντάρ των επενδυτών φαίνεται πως μπαίνει ξανά η μετοχή του Euronext Athens. Ο τίτλος συμπλήρωσε την Παρασκευή τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση (+1,86%), στα 7,66 ευρώ, με την αγορά να «διαβάζει» θετικά τα αποτελέσματα εξαμήνου.
Τα καθαρά κέρδη διπλασιάστηκαν, στα 27,04 εκατ. ευρώ, οι λειτουργικές ταμειακές ροές έφτασαν τα 34,7 εκατ. ευρώ, ενώ το ταμείο ενισχύθηκε στα 139,1 εκατ. ευρώ, παρά την καταβολή μερισμάτων.
Διεθνή… διαφήμιση στην ελληνική αγορά και την ΕΧΑΕ έκανε την Παρασκευή και ο επικεφαλής του ομίλου Euronext Στεφάν Μπουζνά, σε συνέντευξή του στο CNBC, στην οποία μίλησε για σαφώς ενισχυμένη δυναμική της αγοράς και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ενσωμάτωση του Euronext Athens εξελίσσεται ταχύτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.
ΑΒΑΞ: Δύο νέες συμβάσεις μέσα σε ένα διήμερο ανακοίνωσε ο όμιλος ΑΒΑΞ, δίνοντας συνέχεια σε μακροχρόνιες συνεργασίες με μεγάλους πελάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η σημαντικότερη αφορά τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή, δοκιμαστική λειτουργία, λειτουργία και συντήρηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 275,5 MW στην επαρχία Αράντ της Ρουμανίας, για λογαριασμό της ΔEΗ Ανανεώσιμες.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το έργο έχει προϋπολογισμό 100,2 εκατ. ευρώ και αποτελεί την πρώτη συνεργασία των δύο ομίλων εκτός Ελλάδας.
Είναι, όμως, η τέταρτη συνολικά σύμβαση με τη ΔEΗ Ανανεώσιμες. Η ΑΒΑΞ κατασκευάζει ήδη στην Κοζάνη φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 525 MW και προϋπολογισμού 173 εκατ. ευρώ, ενώ οι τέσσερις γνωστές συμβάσεις μεταξύ των δύο πλευρών προσεγγίζουν συνολικά τα 347,9 εκατ. ευρώ.
Μία ημέρα αργότερα, η θυγατρική ΕΤΕΘ υπέγραψε νέα σύμβαση με το Anatolia College για την κατασκευή του «Anatolia American University Building X», με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αμφιθέατρο και πολυλειτουργικούς χώρους.
Πρόκειται για μια συνεργασία με σημαντικό ιστορικό, καθώς η ΕΤΕΘ έχει ήδη κατασκευάσει σειρά κτιρίων και εκπαιδευτικών υποδομών στο campus του Anatolia.
ΑΒΑΞ ΙΙ: Αντίστοιχη συνέχεια υπάρχει και με άλλους μεγάλους πελάτες.
Στη Ρουμανία προχωρά η κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Mintia, ισχύος 1,75 GW, του τέταρτου έργου που αναλαμβάνει η ΑΒΑΞ από το 2016 για τη Mass Group. Το φθινόπωρο προγραμματίζεται η λειτουργία ανοιχτού κύκλου, με την αρχική ενεργοποίηση των αεριοστροβίλων.
Παράλληλα, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του το τρίτο έργο που έχει αναθέσει στον όμιλο η Παπαστράτος, σε μια σχέση που ξεκίνησε το 2005.
Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, η ΑΒΑΞ το άφησε για το τέλος, σε σχετικό post στο LinkedIn.
Ο όμιλος προαναγγέλλει ότι σύντομα θα ανακοινώσει δύο ακόμη συμβάσεις για ενεργειακές υποδομές, χωρίς να αποκαλύπτει ακόμη πελάτες, ύψος ή αντικείμενο.
Η διατύπωση δεν παραπέμπει σε έργα που απλώς διεκδικούνται, αλλά σε συμφωνίες των οποίων επίκειται η ανακοίνωση.
Με άλλα λόγια, το deal των 100,2 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία δεν κλείνει τον νέο κύκλο συμβάσεων της ΑΒΑΞ.
Μάλλον τον ανοίγει.