Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2003

Αγορές ιδίων μετοχών και σενάρια για... insiders

Τουλάχιστον 4 εισηγμένες (πρόσεξα τις ΑΕΓΕΚ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΙΑΤΡΙΚΟ, ΒΕΤΕΡΙΝ) συγκαλούν, όπως ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες, έκτακτες γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να εγκρίνουν αγορές ιδίων μετοχών ενώ άλλες δύο (ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ, ΝΙΚΑΣ) έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις, προ ημερών.

Είναι προφανές ότι η τακτική της αγοράς ιδίων μετοχών επανέρχεται, μετά από μια περίοδο σχετικής ”ατονίας”, στο προσκήνιο καθώς οι τιμές πρόσφατα έφτασαν σε χαμηλά πενταετίας, ίσως και παραπάνω.

Εν τούτοις, οι αγορές μετοχών από την πλευρά των insiders, των μεγαλομετόχων δηλαδή που κατέχουν κατά κανόνα και τις θέσεις κλειδιά στις εταιρίες τους, δεν φαίνεται να έχουν ενταθεί.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ας δούμε τα πιθανά σενάρια:

-Οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν ρευστά διαθέσιμα για να εκμεταλλευθούν προς ίδιο όφελος την ”ευκαιρία” που διαβλέπουν, οπότε αφήνουν την εισηγμένη να κερδίσει, επενδύοντας στις μετοχές της.

- Οι βασικοί μέτοχοι έχουν λεφτά, θα αγοράσουν, αλλά προτιμούν να κερδίσει και η ίδια η εταιρία και όχι μόνον οι ίδιοι.

- Οι βασικοί μέτοχοι έχουν λεφτά, αλλά προτιμούν να πάρει το ρίσκο η εταιρία κι όχι οι ίδιοι!!

- Οι βασικοί μέτοχοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την αγορά ιδίων μετοχών από την εταιρία, είτε για να πουλήσουν δικές τους μετοχές (πιθανότατα μέσω παρένθετων προσώπων) σε καλή τιμή, είτε για να προβούν σε κινήσεις trading, επί της μετοχής.

- Οι βασικοί μέτοχοι και θέλουν και μπορούν να αγοράσουν, δεν θέλουν όμως να μειώσουν τη διασπορά της εταιρίας (μήπως το...παράκανα;)

Ολα αυτά τα... ”σενάρια”, εκ των οποίων μπορείτε να προτιμήσετε όποιο θεωρήσετε κατά περίπτωση πιθανότερο, δεν είναι βέβαια άγνωστα στους χρηματιστές (που ενίοτε...χλευάζουν τις αγορές ιδίων μετοχών με τον τρόπο που αυτές γίνονται) ούτε και στη διοίκηση του ΧΑ, η οποία ως γνωστόν περιμένει τα τελευταία δύο χρόνια (!) πότε θα βγει ”κοινοτική” οδηγία επί του θέματος, για να προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία!!!

Κι ως τότε, καλά να είμαστε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v