Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2003

ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ: Financial engineering αλά... γκρέκα

Μεταξύ των τίτλων της λεγόμενης και ”περιφέρειας” που πρωταγωνιστούν στο ράλι του τελευταίου διαστήματος, πλην των μετοχών του ομίλου Λαναρά, είναι και άλλη μία διακεκριμένη μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ο λόγος για την ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ, η οποία σε περίπου ένα μήνα καταγράφει άνοδο ”μόλις”... 54%.

Το αξιοπερίεργο όμως με τη συγκεκριμένη εταιρία είναι ότι από τη μία αγοράζει ίδιες μετοχές, προκειμένου προφανώς να στηρίξει την τιμή της, περιορίζοντας και την διασπορά, κι από την άλλη αποφάσισε (μετά από απανωτές αναβολές για... διαδικαστικούς λόγους) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών, σε αναλογία 1 προς 5 υπέρ των παλαιών μετόχων!!!

Πρόκειται βεβαίως για έναν ακόμη ελληνικό... νεωτερισμό, καθώς η εταιρία δαπανά λεφτά από τα κεφάλαιά της για να αγοράζει μετοχές της σε υψηλότερες τιμές (μέση τιμή 3,76 και 3,28 ευρώ στις τελευταίες αγορές του Μαρτίου, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις ) από αυτές στις οποίες θα διαθέσει νέες, για να αποκτήσει πρόσθετα... κεφάλαια!!!

Κι αυτό καθώς η απόφαση για την αύξηση αφορά στην έκδοση νέων μετοχών, με τιμή διάθεσης μόλις 2,3 ευρώ!!!

Στο μεταξύ βέβαια η τιμή των υφισταμένων μετοχών έχει πλέον σκαρφαλώσει στα 4,64 ευρώ. Αραγε θα βρεθεί κάποιος να μας εξηγήσει πώς ακριβώς λειτουργεί υπέρ της εταιρίας και των μετόχων της το συγκεκριμένο ”σχέδιο”;

Πρόκειται ίσως για κάποιο financial engineering το οποίο θα μπορούσαμε να ”πατεντάρουμε” διεθνώς; Κάποιο greek style σχήμα όπου δίνουμε κεφάλαια για να αγοράσουμε μετοχές, να κάνουμε την αύξηση και να ξανα-αγοράσουμε μετοχές;

Διότι στην ουσία η εταιρία εμφανίζεται τώρα να στηρίζει την τιμή της μετοχής της, για να ”της βγεί” η... αύξηση, επί της οποίας σημειωτέον υπάρχει δέσμευση κάλυψης των αδιάθετων από τους βασικούς μετόχους!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v