Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 11 2003

Η Vodafone, η Intracom και το... power play

Με πυρετώδεις διαδικασίες, υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Intracom και Vodafone Group plc για την μεταβίβαση της συμμετοχής της Intracom στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής θυγατρικής.

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της συμμετοχής της Intracom ανέρχεται σε περίπου 282 εκατ.€ με βάση το χθεσινό κλείσιμο στα 5,5 € και εύλογα πλέον οι όποιες διαπραγματεύσεις εστιάζονται στο ποσοστό του premium που θα δοθεί στους ”Έλληνες φίλους” της Vodafone για την ”πίστη” και την υπομονή που έδειξαν όλα τα χρόνια της συνεργασίας τους.

Οι πληροφορίες όμως θέλουν τους αγγλοσάξονες ”σφιχτούς”, καθώς φέρονται να προτείνουν ένα premium της τάξης του... 5% ενώ στελέχη της Παιανίας δεν χάνουν την ευκαιρία να διαρρέουν ότι ένα premium της τάξης του 15% θεωρείται δίκαιο.

Στην πράξη, το ποσοστό στο οποίο θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές θα καθορισθεί από διάφορους παράγοντες, στα πλαίσια ενός καθόλα αναμενόμενου power play, παράγοντες οι οποίοι μάλλον είναι υπέρ της

βρετανικής πλευράς.

Δεδομένο είναι ότι η Intracom χρειάζεται τα χρήματα και το χρονικό περιθώριο των έξι μηνών που έθεσε για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι περισσότερο τυπικό.

Η Vodafone από την πλευρά της, σκοπεύει σύμφωνα με καλά πληροφορημένα στελέχη της να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά εντός του έτους, ακολουθώντας την παγκόσμια πρακτική της.

Οι Βρετανοί όμως δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να βιάζονται, ενώ έχουν αποδείξει ότι δεν... χαρίζονται στους μετόχους των θυγατρικών τους (πρόσφατο το παράδειγμα της δημόσιας προσφοράς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Επιπλέον, μπορούν να πιέσουν τους Έλληνες ”φίλους” σχετικά με το ύψος του premium δεδομένου ότι η τιμή της μετοχής θα μπορούσε κάλλιστα να ξαναφθάσει τα 4,5€, επίπεδο στο οποίο κινούταν έξι μόλις μήνες πριν.

Από την άλλη η Intracom θα μπορούσε να πουλήσει τις μετοχές της στην αγορά, χάνοντας όμως έτσι το οποιοδήποτε premium και βοηθώντας την πτώση της τιμής. Οπότε τελικά η Vodafone θα αγοράσει ακόμη... φθηνότερα, αρκεί να μην βιαστεί.

Το τελικό ερώτημα λοιπόν είναι ποιός έχει λόγους να βιάζεται περισσότερο. Αυτός θα χάσει το power play.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v