Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2008

ΣΙΔΕΝΟΡ: Τι... μαντεύουν οι αναλυτές για το deal!

ΣΙΔΕΝΟΡ: Τι... μαντεύουν οι αναλυτές για το deal!
Τα γράψαμε απο χθες και... δικαιωθήκαμε μέσα στη μέρα. Διότι η εισηγμένη υποχρεώθηκε απο την  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (και μπράβο στις Aρχές που κινήθηκαν άμεσα) να εκδώσει νέα ανακοίνωση με περισσότερα στοιχεία.

Να τι γράψαμε χθες:

Στους πρώτους -πρόχειρους ίσως- υπολογισμούς και με πολλές... υποσημειώσεις για την εξαγγελθείσα συμφωνία της Σιδενόρ με τον αμερικανικό όμιλο Nucor επιδόθηκαν χθες αναλυτές και διαχειριστές. 


Τα ερωτήματα, όμως, είναι πολλά κι αυτό ουδόλως κολακεύει τη διοίκηση του ομίλου, καθώς είναι βέβαιο πως τα MOU δεν υπογράφονται στην... τύχη, σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις και τους όρους υλοποίησης. Κάποια δημοσιεύσιμα στοιχεία έπρεπε να υπάρχουν, αλλά... δεν!

Κοινώς η ανακοίνωση, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι αφορά σε ολόκληρο το core business της ΣΙΔΕΝΟΡ, κρίνεται εντελώς ανεπαρκής.

Ακριβώς όπως μας έχει συνηθίσει δηλαδή ο όμιλος, επί σειρά ετών.

Βάσει πάντως των όσων έχουν γνωστοποιηθεί, η Σιδενόρ θα εισφέρει όλες τις δραστηριότητές της στον χαλυβουργικό τομέα σε θυγατρική της στην οποία εν συνεχεία, και αφού αποτιμηθεί η αξία των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων, η Nucor θα αποκτήσει το 34%.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν η Nucor θα εξαγοράσει το 34%, οπότε τα κεφάλαια θα τα εισπράξει η Σιδενόρ, ως εισφέρουσα τις δραστηριότητες, ή αν θα εισφέρει στην εταιρία κεφάλαια που θα αναλογούν στο 34% της αξίας της.

Οι αναλυτές προς το παρόν ποντάρουν στο δεύτερο ενδεχόμενο και για λειτουργικούς και για μετοχικούς λόγους.

(σ.σ. τελικά όπως αποδεικνύεται απο την δεύτερη ανακοίνωση της ΣΙΔΕΝΟΡ, θα γίνει λίγο απο το ένα και λίγο απο το άλλο ενδεχόμενο!)

Το δεύτερο ερώτημα είναι σε ποια επίπεδα θα γίνει η συναλλαγή.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα deals του τελευταίου διαστήματος στον κλάδο έχουν διενεργηθεί με δείκτη EV/ EBITDA 6,5, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν θα ξεφύγει από τον κανόνα.

Με βάση πάντα τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, εκτιμάται (παρότι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά μιλάνε για υψηλότερα επίπεδα 15 - 17 ευρώ) ότι η τρέχουσα τιμή θα κινείται σε επίπεδα συν πλην 10% από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση.

Το τρίτο και το πλέον βασικό ερώτημα είναι γιατί ο όμιλος αποφασίζει να διαθέσει το 34% του χαλυβουργικού ομίλου.

Οι δύο όμιλοι έχουν συμπληρωματική παρουσία, ενώ η Nucor θα εξασφαλίσει στη Σιδενόρ μεγαλύτερη ευχέρεια και εμβέλεια για είσοδο σε δύσκολες αγορές όπως για παράδειγμα η τουρκική, είναι η πρώτη απάντηση.

Που μάλλον δεν είναι πλήρης... 

Υ.Γ.: Ως προς τα διαδικαστικά της ιστορίας η Σιδενόρ θα πρέπει να αγοράσει από τη Βιοχάλκο το ποσοστό που κατέχει η τελευταία απευθείας στη Sovel στην τιμή στην οποία θα αποτιμηθεί η αξία του για την εισφορά.

Υ.Γ. II: Η πρώτη αντίδραση της αγοράς πάντως απέναντι στη συμφωνία ήταν θετική. Κι αυτό δεν είναι άξιο απορίας. Είναι καταφανές ότι ο όμιλος ΔΕΝ μπορεί να συνεχίσει όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Και μια συμμαχία, έστω και με νεφελώδεις όρους, είναι καλύτερη από την... ακινησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v