Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 17 2008

ΜΟΗ - ΕΛΠΕ: Τα περιθώρια διύλισης παίζουν ρόλο

ΜΟΗ - ΕΛΠΕ: Τα περιθώρια διύλισης παίζουν ρόλο
Πολύς ντόρος γίνεται (και δικαιολογημένα) με το πετρέλαιο και τον καλπασμό της τιμής του, καιρός να ασχοληθούμε λίγο και με τις "δικές μας" εισηγμένες, που ατυχώς δεν είναι στον... πρωτογενή τομέα, όπου και βγαίνουν τώρα τα πολλά λεφτά. Για τις εταιρίες διύλισης αυτό που παίζει μείζονα ρόλο είναι τα περιθώρια διύλισης.

Όπως πληροφορούμεθα, λοιπόν, τα περιθώρια διύλισης έχουν υποχωρήσει από τα 9,5 δολάρια τον Μάιο σε μόλις... 4,5 δολάρια αυτόν τον μήνα. Τα περιθώρια διύλισης στη βενζίνη παραμένουν χαμηλά από τις αρχές της χρονιάς, ενώ το νέο χτύπημα ήρθε από τα καύσιμα για jet, καθώς κάποιες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν περικοπή πτήσεων.

Σημειώστε ότι τα καύσιμα για jet είχαν συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τα τέλη Μαΐου. 

Εν ολίγοις, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν πλέον μόνο τα περιθώρια διύλισης στο ντίζελ, το οποίο αποτελεί το 20% της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ και το 35% της δραστηριότητας της MOH
 
Από την άλλη πλευρά ο όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων θα έχει στα φετινά αποτελέσματα (ή μήπως σε αυτά του 2009; - γι' αυτό δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι) έκτακτο όφελος 16,5 εκατ. ευρώ, από επιστροφή φόρων.

Πώς όμως προέκυψαν αυτά; Ο όμιλος είχε δημιουργήσει σε προηγούμενες χρήσεις αφορολόγητα αποθεματικά ύψους 81 εκατ. ευρώ, από επενδύσεις που υπήχθησαν στον νόμο 3220/2004 (γνωστός ως "αναπτυξιακός Χριστοδουλάκη"). Ο νόμος κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... παράνομος, οπότε και ζητήθηκε να επιστραφούν οι επιδοτήσεις. 

Έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις, η κυβέρνηση έδωσε λύση στο θέμα παρέχοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ταξινομήσουν κάτω από... άλλους αναπτυξιακούς νόμους τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν την περίοδο 2003-04.

Έτσι, ο όμιλος ΕΛΠΕ υπήγαγε 70 εκατ. ευρώ κάτω από τις διατάξεις άλλων αναπτυξιακών, οπότε η τελική φορολογική υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων τόκων, διαμορφώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ. Έχοντας λοιπόν ήδη πληρώσει φόρους 19,5 εκατ. ευρώ ζητά τώρα την επιστροφή φόρου 16,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v