Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 13 2008

Πιλάβιε, βγάλ' τους.. έξω ολοταχώς!

Πιλάβιε, βγάλ τους.. έξω ολοταχώς!
Ώρα 2 το μεσημέρι κι εμείς ατενίζουμε το ταμπλό στο τερματικό μας, όπως θα έλεγε και ο φίλτατος αρθρογράφος του «Εγερτηρίου», Νίκος Δρόσος.

Και τι βλέπουμε;

Βλέπουμε 72 τίτλους (σε σύνολο 324) να μην έχουν κάνει απολύτως καμία πράξη, 13 μετοχές με συνολική αξία συναλλαγών που ως εκείνη την ώρα δεν ξεπερνούσε τα… 100 ευρώ (34.000 παλιές δραχμές, για να μην ξεχνιόμαστε) και συνολικά 60 μετοχές που δεν είχαν τζίρο πάνω από 2.000 ευρώ!

Να σας δώσουμε όμως και μια ιδέα από… πάνω προς τα κάτω (μην ξεχνάτε ότι η αγορά διαθέτει 324 τίτλους). Έχουμε λοιπόν και…λέμε:

Μόλις 47 μετοχές είχαν ως εκείνη την ώρα τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ (περίπου 34 εκατ. δραχμές), ενώ άλλες 19 είχαν αξία συναλλαγών μεταξύ 50 και 100.000 ευρώ.

Όλες οι υπόλοιπες (μόλις… 258 για όσους δεν έχουν εύκολες τις προσθέσεις) είχαν τζίρο ΚΑΤΩ από τις 50.000 ευρώ!

Μη νομίζετε ότι η κατάσταση άλλαξε πολύ στο κλείσιμο.

Είχαμε 65 μετοχές που δεν έκαναν πράξη, 12 μετοχές που δεν πέρασαν σε αξία τα… 50 ευρώ κι άλλες 26 που δεν κατάφεραν να περάσουν το "ταπεινό"… χιλιάρικο!

Κοινώς, περίπου το 1/3 των εισηγμένων μετοχών είχε χθες από μηδενικές συναλλαγές έως και συναλλαγές κάτω του… χιλιάρικου!

Ανάμεσά τους και κάποιες που -στα χαρτιά βεβαίως- ήταν ανάμεσα στους… πρωταγωνιστές της συνεδρίασης:

Όπως η ΑΘΗΝΑ που έγραψε άνοδο 7,56% με όγκο 10 τεμάχια και συνολική αξία 13 ευρώ.

Η ΙΝΦΙΣ που έχασε το 8% της αξίας της με 89 τεμάχια, αξίας… 78 ευρώ.

Και η Πλαστικά Κρήτης που έχασε 5,6% με... 12 τεμάχια αξίας 59 ευρώ.

Προφανώς θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να αποφεύγονται οι διακυμάνσεις τιμών με τζίρο που δεν κάνει ούτε για φιγούρα (βλέπε και σχετικό σχόλιο για την ΕΝ.Α.).

Ωστόσο προκύπτει κι άλλο ένα μάλλον "βαρύ" ερώτημα:

Αξίζει να είναι εισηγμένες στην κανονική αγορά του Χ.Α. εταιρίες που δεν κάνουν συναλλαγές έστω σε βαθμό που να δικαιολογούν την ύπαρξή τους;

Η γνώμη μας είναι ότι κάποιες από αυτές τις εταιρίες (αυτές με εξαιρετικά περιορισμένη εμπορευσιμότητα, κάτι που συνήθως -αλλά όχι πάντα- πάει «χέρι χέρι» με την περιορισμένη διασπορά) θα πρέπει σιγά σιγά να την… κάνουν από την κανονική αγορά του Χ.Α., ίσως για να περάσουν στην ΕΝ.Α., ίσως για να περάσουν στα… αποδυτήρια.

Όπως και να το κάνουμε το χρηματιστήριο είναι κι αυτό ένα μαγαζί και οι εταιρίες είναι τα προϊόντα του. Όταν μένουν στο ράφι σημαίνει ότι πιάνουν τόπο και πρέπει να φεύγουν από τη μέση γιατί «θολώνουν» το οπτικό πεδίο του… πελάτη. Πολύ το εμπόρευμα, άντε να βρεις το καλό ανάμεσα στο… «στοκ».

Τέτοιες σκέψεις αναπτύσσονται ήδη, όπως αποκάλυψε σχετικό δημοσίευμα του euro2day.gr, μεταξύ των αρμόδιων αρχών -σχεδόν το είπε ο Πιλάβιος- και καταφανώς όχι άδικα.

Το να λέμε ότι έχουμε περίπου 300 εταιρίες στην κανονική αγορά, αλλά σχεδόν οι μισές κάνουν ημερήσιο τζίρο πλανόδιου… μικροπωλητή, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Θα το επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά, καθώς δεν αποτελεί μόνο δική μας άποψη αλλά του μεγαλύτερου μέρους των παραγόντων της αγοράς (τουλάχιστον σε… ιδιωτικές συνομιλίες τους).

Η αχίλλειος πτέρνα της Σοφοκλέους είναι η περιορισμένη διασπορά και εμπορευσιμότητα.

Και επ' αυτού κάτι θα πρέπει επιτέλους να γίνει. Λύσεις υπάρχουν, θέληση πραγματική δεν ξέρουμε αν υπάρχει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v