Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 17 2008

Coca Cola κι άσ' τα να... πάνε όλα!

Coca Cola κι άσ τα να... πάνε όλα!
Ελάχιστες φορές, τα τελευταία χρόνια, μια καθοδική αναθεώρηση στόχων χρήσης από εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρία "πόνεσε" την αγορά τόσο πολύ όσο αυτή της Coca Cola 3E.

Δεν ήταν μόνο η πρωτόγνωρη για τον τίτλο ποσοστιαία πτώση κατά 21% εντός μίας μόνο συνεδρίασης. Οι επιπτώσεις ξεπέρασαν την Coca Cola και άγγιξαν όλο το Χ.Α.
 
Καταρχήν η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχασε -για μερικούς μήνες, σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές- μία από τις βασικές αμυντικές επιλογές της. Και από τα λίγα εναλλακτικά "play" στις τράπεζες.
 
Θυμίζουμε ότι η μετοχή της επιχείρησης είχε υπεραποδώσει κατά τους τελευταίους μήνες του 2007 έναντι του συνόλου των μετοχών των ευρωπαϊκών εταιριών τροφίμων, ενώ από τις αρχές του 2008 διατηρούσε... απαιτητική κεφαλαιοποίηση (εκτιμώμενο Ρ/Ε 2008 πέριξ του 20 όταν το αντίστοιχο Ρ/Ε του Χ.Α. ήταν στο 11 - 12).

Έτσι, η καθοδική αναθεώρηση πυροδότησε, σχεδόν αυτόματα, μαζικές πωλήσεις από το σύνολο των ξένων και των εγχώριων χαρτοφυλακίων.

Μένει να φανεί πόσο θα ισορροπήσει η κατάσταση από σήμερα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του repricing εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί και η αίσθηση μετά την τηλεδιάσκεψη είναι ότι η Coca Cola θα εμφανίσει ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης στο β΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Το... κακό, όμως, μάλλον έγινε καθώς οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η μετοχή θα ταλαιπωρηθεί μεταξύ 20 με 22 ευρώ για αρκετούς μήνες.

Για το Χ.Α., πάντως, οι επιπτώσεις δεν σταματούν στην -προσωρινή- απώλεια ενός "πύργου" όπως η Coca Cola. Το μεγαλύτερο πλήγμα που επέφερε η αναθεώρηση ήταν η επαναφορά των ανησυχιών ότι ο συνδυασμός οικονομικής και πιστωτικής κρίσης θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης διεθνώς, κι αυτό θα "χτυπήσει" καίρια τις αδύναμες οικονομίες της "γειτονιάς".

Ήρθε δε σε μια περίοδο όπου οι ξένοι μειώνουν έκθεση στις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές εκτιμώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων θα προκαλέσουν επιβράδυνση της κατανάλωσης και της ανάπτυξης.

Στο χειρότερο δηλαδή timing για το Χ.Α., τις ελληνικές τράπεζες και δευτερευόντως τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με ικανή έκθεση στη ΝΑ. Ευρώπη.
 
Καλά... κουράγια μας ευχόμαστε, μάλλον θα τα χρειαστούμε. 

Υ.Γ. Προ μερικών ημερών ξεκίνησε η διαπραγμάτευση μετοχών Coca Cola 3Ε που πήραν στελέχη και εργαζόμενοι του ομίλου μέσω stock option.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v