Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 20 2008

Tράπεζες και προειδοποιήσεις κερδοφορίας

Tράπεζες και προειδοποιήσεις κερδοφορίας
Η αγορά τις έχει προεξοφλήσει, τα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ανεπίσημα ότι τις περιμένουν (σ.σ. από τις... ανταγωνίστριες τράπεζες), κανείς όμως δεν φαίνεται πρόθυμος να κάνει την αρχή.

Ο λόγος για τις προειδοποιήσεις εταιρικής κερδοφορίας από πλευράς τραπεζών, υπόθεση που θυμίζει πλέον το γνωστό «ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι»...

Η κοινή αίσθηση μεταξύ των ξένων είναι ότι κάποιες ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε καθοδική αναθεώρηση στόχων φετινής κερδοφορίας. Και σε ένα μεγάλο μέρος αυτές οι καθοδικές αναθεωρήσεις, σύμφωνα με μεγαλοστελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, έχουν προεξοφληθεί.

Σε αυτό, άλλωστε, έχει συμβάλει το γαϊτανάκι των ανεπίσημων δηλώσεων και εκτιμήσεων και βεβαίως τα δημοσιεύματα που αρχικά εμμέσως και μετά ευθαρσώς προέβαλαν το ενδεχόμενο.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι γιατί επιλέγεται η αναμονή. Η μία απάντηση είναι ότι οι τράπεζες περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχτούν τα μεγέθη τους στο εξάμηνο ή και στο εννεάμηνο προκειμένου να αποφασίσουν αν πρέπει να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Μόνο που από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα προκύπτει ότι μάλλον έχουν ήδη εικόνα.
Εξ ου και οι προσεκτικές δημόσιες δηλώσεις των στελεχών τους κάτω από τις οποίες μπορεί να αναγνώσει κανείς την προοπτική των υποβαθμίσεων.

Η εξήγηση που δίνουν κάποιοι στην αγορά είναι πιο απλοϊκή. Το θέμα είναι ποιος θα κάνει την αρχή (του νέου γύρου, μια και η MPB το έχει ήδη πράξει). Και δεν είναι μόνο θέμα εγωισμού. Κυρίως είναι θέμα εντυπώσεων. Όποιος προηγηθεί θα εισπράξει στην ελληνική αγορά το κόστος του… πρωτοπόρου. Αντίθετα, οι υπόλοιποι θα πέσουν πιο... μαλακά.

Υ.Γ.: Όσες τράπεζες έχουν δώσει γενικούς στόχους τριετίας όπως η μεσοσταθμική αύξηση κερδών μάλλον δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αναθεωρήσεις φέτος . Εκτός και αν η κατάσταση διεθνώς επιδεινωθεί ραγδαία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v