Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2008

Αρκούδες, Ταύροι και… «κακοί» Κερδοσκόποι

Αρκούδες, Ταύροι και… «κακοί» Κερδοσκόποι
Η κρατική παρέμβαση θα είναι επιτυχημένη, λένε οι αισιόδοξοι και ελπίζουν ότι η Wall Street θα αντέξει. Αφού γίνονται τέτοιες μεγάλες παρεμβάσεις τα πράγματα είναι χάλια, λένε οι αρκούδες. Τι λέει όμως η κοινή λογική;

Και οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι έχουν τα δίκια τους. Ωστόσο, η συμπεριφορά των αγορών χθες, μετά τις δηλώσεις Paulson για τη χρηματοδότηση ακόμη δύο πιστωτικών οργανισμών, δείχνει ότι το πάνω χέρι το έχουν για τα καλά οι αρκούδες.

Ίσως ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά (εξ όσων θυμόμαστε - και η μνήμη μας πάει πίσω πολλά χρόνια) στον «ναό» του καπιταλισμού υπήρξαν επίσημα (και από την πλευρά της παντοδύναμης SEC, αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης) δηλώσεις ενάντια στους… κακούς κερδοσκόπους.

Οι οποίοι διασπείρουν, λέει, φήμες και «σορτάρουν» ασύστολα τις μετοχές! Όταν λέγονται αυτά στην Ελλάδα έχουμε να κατηγορήσουμε τους μεγάλους ξένους επενδυτές και στο κάτω-κάτω εμείς εδώ είμαστε και λίγο… επαρχιώτες.

Όταν λέγονται όμως αυτά στη χώρα που… ανακάλυψε και εφάρμοσε πρώτη σε μεγάλη έκταση τέτοιου είδους κόλπα (παράγωγα, short selling, hedge funds κ.λπ.), ε, τότε, αγαπητοί φίλοι, ίσως υπάρχει και λόγος να πανικοβληθούμε για το τι συμβαίνει στην ισχυρότερη αγορά του κόσμου…

Αυτό λέει η δική μας κοινή λογική, ενώ η ίδια λογική (και πληθώρα αναλύσεων, εδώ που τα λέμε) υποστηρίζει ότι στον χορό των προβλημάτων επιβίωσης έχουν να μπουν κι άλλες αμερικανικές τράπεζες, καθώς οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να πέφτουν (κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να πέσουν ακόμη 15% - 20% μέσα στο επόμενο 12μηνο).

Εν ολίγοις, τα βάσανα του χρηματοοικονομικού τομέα στις ΗΠΑ (κι όχι μόνον εκεί) έχουν πολύ δρόμο ακόμη. Και μένει να δούμε τις επιπτώσεις στην εταιρική κερδοφορία γενικότερα, καθώς το φαινόμενο του «στασιμοπληθωρισμού» δείχνει τα δόντια του την ίδια χρονική περίοδο.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν περιορίζονται στην αμερικανική πλευρά του Ατλαντικού. Κάθε άλλο.

Κι έτσι -δυστυχώς- προκύπτει ότι μάλλον έχει να πέσει πολύ ξύλο ακόμη στις αγορές, περιλαμβανομένης και της «δικής μας». Η αγορά δείχνει να έχει και νέα βουτιά. Το θέμα, κατά την άποψή μας, είναι αν θα προηγηθεί κάποιο "ράλι ανακούφισης" ή απλώς το καλοκαίρι θα είναι πολύ ξινό...

«Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο», λέει μια παροιμία…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v