Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 25 2008

Τιρκουάζ συναλλαγές και... εναλλακτικές αγορές

Τιρκουάζ συναλλαγές και... εναλλακτικές αγορές
Ενθαρρυντικές ήταν οι πρώτες ενδείξεις από την πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας Turqoise, που φιλοδοξεί να αποσπάσει το δικό της μερίδιο από τη χρηματιστηριακή πίτα των περιφερειακών -τοπικών- αγορών.

Μεταξύ αυτών, συν τω χρόνω βέβαια, άμεσα ή έμμεσα, και η ελληνική, που υφίσταται ήδη τις σοβαρές παρενέργειες από την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας (MiFID) με αφαίμαξη συναλλαγών - εσόδων, διόγκωση της αδιαφάνειας και έκρηξη κερδοσκοπικών παραδόξων.

Σύμφωνα με πολύπειρο χρηματιστηριακό παράγοντα, η τάση περιθωριοποίησης θα πλήξει αναμφίβολα τις τοπικές αγορές και εύλογα θα συμπαρασύρει το Χ.Α., που θα πρέπει να κινηθεί άμεσα στην εξεύρεση λύσεων και στη χάραξη νέας στρατηγικής.

Ήδη ο μέσος ημερήσιος τζίρος στις δύο αγορές (κυρίως μετοχών και λιγότερο παραγώγων) έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς πέραν του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος καθημερινά χάνονται έσοδα από τη διενέργεια απευθείας συναλλαγών μεταξύ ξένων οίκων.

Είναι ενδεικτικό πως ο ημερήσιος τζίρος στην υποκείμενη αγορά έχει μειωθεί δραματικά, φτάνοντας πλέον σχεδόν καθημερινά στο επίπεδο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στην αγορά παραγώγων.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην ΕΧΑΕ πως οι τζίροι (και τα έσοδα) σώζονται κάπως λόγω των συναλλαγών που παραμένουν υψηλές στα παράγωγα. Από αυτή την άποψη το "ποντάρισμα στο πτωτικό παιχνίδι" αποφέρει πολύτιμα έσοδα στο χρηματιστήριο.

Όμως η κατάσταση είναι προφανές πως χρήζει άμεσα βελτιωτικών κινήσεων και διορθωτικών ενεργειών.

Το σύστημα Turqoise, που άρχισε πιλοτικά, αποτελεί τον δεύτερο "κλειστό" μηχανισμό απευθείας συναλλαγών μεταξύ επενδυτικών οίκων τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες μετά τη λειτουργία του Chi-X.

Το τελευταίο πέτυχε να αποσπάσει ικανότατο μερίδιο αγοράς από τα επίσημα κρατικά χρηματιστήρια και από οργανωμένους φορείς φτάνοντας στο 13% του μέσου ημερήσιου τζίρου επί των συναλλαγών που πραγματοποιούνται καθημερινά σε μετοχές του FTSE 100 (στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου).

Σε σχετικό άρθρο του euro2day αναφέρονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το θέμα που, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να έχει ανησυχήσει ήδη τους αρμοδίους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v