Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 5 2008

H AΓΡΑΣ, οι προσφορές και η δημόσια πρόταση

H AΓΡΑΣ, οι προσφορές και η δημόσια πρόταση
Καταληκτική ημερομηνία αποτελεί η σημερινή ημέρα για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στην ΑΤΕ Ασφαλιστική.

Ergo και Groupama καλούνται να υποβάλουν προσφορές για το 51% της ΑΤΕ Ασφαλιστική και το δικαίωμα χρήσης του δικτύου της ΑΤΕ για διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων για 10 συν 10 χρόνια.

Στους υπολογισμούς που έχουν κάνει, βέβαια, λαμβάνουν ως παράμετρο το ότι θα αποκτήσουν ποσοστό της τάξης του 66% της ΑΤΕ Ασφαλιστική καθώς, εφόσον κάποιος από τους δύο ανακηρυχτεί οριστικός πλειοδότης, θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή δημόσιας πρότασης.

Η διαδικασία της πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστική δεν εγκρίθηκε από τη Διυπουργική και επομένως δεν νοείται ως αποκρατικοποίηση (το διευκρινίζουμε, γιατί σε αυτή τη χώρα και τα αυτονόητα τίθενται εν αμφιβόλω, όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ).

Η υποχρέωση, επομένως, υποβολής δημόσιας προσφοράς προκύπτει άμεσα. Άσε που το θέλουν και οι δύο ενδιαφερόμενοι. Οι οποίοι επίσης θα ήθελαν να συγχωνεύσουν τις εν Ελλάδι ασφαλιστικές θυγατρικές τους με την ΑΤΕ Ασφαλιστική.

Η Groupama κατέχει την Groupama - Φοίνιξ και η Ergo τη Victoria. Τα σχέδια συγχώνευσης «σκοντάφτουν» στην πρόθεση της ΑΤΕ να διατηρήσει σε πρώτο χρόνο το 33,4% με 34% της ΑΤΕ Ασφαλιστική. Και αυτό αποτέλεσε ένα λεπτό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις.

Τριβές που έκαναν τον έναν από τους δύο ενδιαφερομένους να το ψειρίσει πολύ. Που σημαίνει ότι η προσφορά του είτε θα εκπλήξει είτε θα είναι αρκετά συντηρητική.

Η ΑΤΕ έχει πάντα το δικαίωμα να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί από τις προσφορές. Και ατύπως έχει προσδιορίσει τον πήχη παραπέμποντας στο τίμημα για το 100% και το δικαίωμα bankassurance που κατέβαλε στην Αlpha Bank η ΑΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v