Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2008

Η ΕΧΑΕ, η κρίση και οι... πλατφόρμες

Η ΕΧΑΕ, η κρίση και οι... πλατφόρμες
Μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μετοχή της ΕΧΑΕ αρνείται πεισματικά να καταγράψει νέα χαμηλά έτους, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το Χ.Α. πέφτει σαν βαρίδι.

Η εξήγηση που δίνεται από ανθρώπους της αγοράς είναι πως πέρα από την έντονη προηγούμενη υποχώρηση της μετοχής, η ΕΧΑΕ ευνοείται από τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο των επενδυτικών τραπεζών.

Η κατάρρευση του συστήματος στις ΗΠΑ, οι παρενέργειες που αναμφίβολα αγγίζουν και τον ευρωπαϊκό κλάδο, η στροφή προς συντηρητικότερες τακτικές από τις κεντρικές εξουσίες και κατ’ επέκταση προς επίσημους (κυρίως κρατικού χαρακτήρα) φορείς λειτουργούν υπέρ των ευρωπαϊκών... ΕΧΑΕ.

Η κατάρρευση του τραπεζικού επενδυτικού συστήματος επιφέρει εκ των πραγμάτων δραματικές μεταβολές ΚΑΙ στον χώρο των χρηματιστηριακών πλατφορμών.

Αρκεί ΜΟΝΟ να αναφερθούν οι συνιστώσες της περιβόητης πλατφόρμας Tιρκουάζ για να αποδοθεί το μέγεθος του προβλήματος. Citigroup, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Deutsche Bank, UBS και Credit Suisse οι φορείς που ήθελαν ακόμη περισσότερη ασυδοσία στις κινήσεις τους.

Και το... ιλαρόν είναι ότι και από ελληνικής πλευράς είχαν δοθεί διαπιστευτήρια για συμμετοχή σε όλες αυτές τις πλατφόρμες και τις... μαύρες δεξαμενές. Χα!

Το παλαιό τραπεζικό σύστημα εκδικείται ξαναμαζεύοντας τη ρευστότητα από τα κάθε λογής χαρτοφυλάκια που με σημαία τον... άκριτο δανεισμό και την υπερμόχλευση έστησαν την τελευταία φούσκα.

Κι έτσι οι επενδυτικοί τραπεζίτες που ως "Κυρίαρχοι του Σύμπαντος" (έτσι τους αποκαλούν με μια δόση ειρωνείας, πλέον, γνωστοί ξένοι αρθρογράφοι) σχεδίαζαν (και) την άλωση των χρηματιστηριακών αγορών δεν θα μπορέσουν να επιβάλουν την αδιαφάνεια που ήθελαν.

Διότι όλες αυτές οι πλατφόρμες είχαν κι έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την έλλειψη ελέγχου απο την πλευρά όχι μόνο των επενδυτών αλλά και των εθνικών αρχών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v