Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 7 2008

Ο Γκριμάλντι, η προσφορά και οι Κρήτες

Ο Γκριμάλντι, η προσφορά και οι Κρήτες
Ο κ. Εμ. Γκριμάλντι, με τη δήλωση που συνόδευε την κατάθεση της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς, το είπε ξεκάθαρα: "Οι Μινωικές Γραμμές θέλουμε να παραμείνουν στο Χ.Α.".

Γιατί έσπευσε να το πει; Γιατί η προσφορά αφορά στην απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου και η κρίση πιθανώς να οδηγήσει τους επενδυτές να αποδεχτούν μαζικά την προσφορά.

Και ο Ιταλός θέλει να το αποφύγει. Λέγοντας ότι οι Μινωικές Γραμμές θα παραμείνουν εισηγμένη μας, δηλώνει ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα για squeeze out στην περίπτωση που προσφερθεί πάνω από το 90% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Αν το πρόβλημα του Εμανουέλε αφορούσε στο να κρατήσει την εταιρία στο ταμπλό, θα ήταν μάλλον εύκολο. Τεχνογνωσία υπάρχει, και στην Ελλάδα και, βεβαίως, στην Ιταλία.

Ο πονοκέφαλος του Ιταλού είναι μεγαλύτερος. Θέλει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρίας, αλλά δεν θέλει να χάσει τον κρητικό της χαρακτήρα. Να πάψει, δηλαδή, να έχει Κρήτες μετόχους. Να σταματήσουν οι Κρητικοί να τη θεωρούν δική τους εταιρία και επομένως να χάσει το ειδικό βάρος που έχει στις γραμμές Πειραιάς - Κρήτη, και όχι μόνο.

Και για να το αποφύγει αυτό ο κ. Γκριμάλντι καταβάλλει ήδη φιλότιμες προσπάθειες.

Αντί να μιλήσει για έλεγχο και απόκτηση της εταιρίας, έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή δυνατή συμμαχία και συνέχισε διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση θα παραμείνει ελληνική και 
θα διοικείται από Έλληνες, διατηρώντας στέρεες ρίζες και την έδρα της στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σχεδόν μας είπε και το ποσοστό των Μινωικών Γραμμών που θα ήταν ιδανικό να αποκτήσει, υπενθυμίζοντας επιμελώς ατημέλητα ότι στη φινλανδική Finnlines, που αποτελεί πιλότο για τις Μινωικές, συμμετέχει με 64%.

O αντίλογος, βέβαια, σε όλα αυτά είναι ότι και οι Ρωμαίοι πρώτα έχτισαν τις συμμαχίες τους με την Αχαϊκή Συμπολιτεία, τους Ρόδιους και το Βασίλειο της Περγάμου και μετά επέβαλαν το imperium σε όλο τον τότε ελληνικό κόσμο.

Μένει να φανεί αν η Ιστορία θα επιβεβαιωθεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v