Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 31 2008

Και τα… «κορόιδα» θέλουν το ράλι τους!

Και τα… «κορόιδα» θέλουν το ράλι τους!
Σημαντική άνοδο έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα οι περισσότερες αγορές μετοχών ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Σοφοκλέους.

Ωστόσο, η άνοδος δεν φαίνεται να πείθει αρκετούς από τους ειδήμονες, ιδίως εκείνους που ΔΕΝ είναι εξαρτημένοι από μεγάλους επενδυτικούς οίκους (η επιβίωση των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της κρίσης και την πορεία των αγορών).

Τι λένε λοιπόν αυτοί οι ειδήμονες;

- Ότι ως τώρα δεν έχουμε δει «άνευ όρων παράδοση» των ταύρων. Παραλίγο θα τη βλέπαμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στις ΗΠΑ (όταν σταμάτησε για λίγο η διαπραγμάτευση των futures λόγω μεγάλης πτώσης), αλλά τελικά δεν ήρθε.

- Το ενδιαφέρον για τις αγορές παραμένει αμείωτο. Είναι δε χαρακτηριστικό, προσθέτουμε εμείς, ότι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές -κι όχι μεγαλοεπενδυτές- όχι μόνο «ψάχνονται» πότε να αγοράσουν, αλλά αρκετοί από αυτούς έχουν ξεμυτίσει το τελευταίο διάστημα και στο ταμπλό.

- Μπορεί να αποσοβήθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, η συστημική κρίση στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, αλλά υπάρχουν άλλες «φάσεις» της κρίσης που είναι από πιθανό έως βέβαιο ότι έπονται.

- Οι αγορές, όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα, ποτέ δεν πέφτουν μονοκόμματα, μια κι έξω. Συνήθως ακόμη και στη χειρότερη αγορά αρκούδων υπάρχουν «ράλι ανακούφισης» που όμως τελικά γυρίζουν σε πτώση, ενδεχομένως σε χαμηλότερα σημεία από αυτά που είχαν καταγραφεί προηγουμένως.

- Το κρατικό χρήμα πέφτει άφθονο στις αγορές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών. Από πού προέρχεται όμως; Οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη σημαντικά ελλείμματα και χρέη στα δημόσια οικονομικά τους. Ακόμη κι αν τυπωθεί χρήμα στα τυπογραφεία, το «μάρμαρο» που θα πληρωθεί θα είναι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός.

Κι έτσι πιστεύουν ότι η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε με εντυπωσιακή εκτόξευση των δεικτών (σ.σ. κακός συνειρμός, αλλά τέτοια ποσοστά είχαν καταγραφεί ξανά μόνο στην περίοδο 1929-32) δεν είναι παρά ένα suckers rally, ή στα ελληνικά ένα «ράλι για κορόιδα»!

Στα καθ' ημάς, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Tέτοια ράλι είναι χρήσιμα για όσους ασχολούνται με το γρήγορο trading, εύκολα όμως μπορούν να εγκλωβίσουν τους επενδυτές που τοποθετούνται για να «πιάσουν» μια άνοδο μονιμότερου χαρακτήρα.

- Βαλκάνια, ναυτιλία, τουρισμός, πολλές δανεισμένες επιχειρήσεις, μεγάλο δημόσιο χρέος, σημαντικό έλλειμμα, ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, χαμηλή παραγωγικότητα και μπόλικη… ανεπάρκεια, που λέει και ο Βγενόπουλος.

Σε αυτήν τη φάση, όλα αυτά είναι τομείς «αδυναμίας» της χώρας μας που δεν δημιουργούν ιδιαίτερη αισιοδοξία, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v