Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 2 2003

Χ.Α.: Το μεγάλο… ξεκαθάρισμα έρχεται!!!

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον αποδείχθηκε το δεύτερο συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, το Σάββατο, που είχε ως βασικό θέμα την προστασία του επενδυτή. Πλην της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ο πρόεδρος της οποίας είχε άλλη υποχρέωση στην Κύπρο), όλοι οι υπόλοιποι ήταν εκεί. Ο πρόεδρος του Χ.Α., ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών, εκπρόσωποι των ΕΠΕΥ, των ΕΛΔΕ, των εισηγμένων εταιριών κ.ά.

Από τις ομιλίες κατέστη σαφές ότι η αναμόρφωση του νόμου 2190 περί ανωνύμων εταιριών θεωρείται πλέον επιβεβλημένη από όλους τους φορείς.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων και τα δικαιώματα μειοψηφίας.

Το πιο σημαντικό όμως σημείο προέκυψε από το συνδυασμό δηλώσεων των εκπροσώπων των επίσημων φορέων, σε σχέση με το τοπίο που θα δημιουργήσει ο νέος ”Κανονισμός” του χρηματιστηρίου.

Όπως φαίνεται, τελικά πολύ μεγάλος αριθμός εισηγμένων θα εγκαταλείψει την ”Κύρια Αγορά” του Χ.Α. και θα περάσει σε μιαν άλλη με μικρότερο χρόνο διαπραγμάτευσης, πιθανότατα ορισμένες μόνο εργάσιμες ημέρες (2-3) της εβδομάδας!!!

Με άλλα λόγια καλό θα είναι να προετοιμαστούμε για μια πραγματική ”Παράλληλη” ή Over the Counter Αγορά που θα λειτουργεί με τελείως διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις από την ”Κύρια”.

Από αυτά μάλιστα που λέχθηκαν επισήμως και ανεπισήμως, δεν θα είναι καθόλου εντυπωσιακό αν η σημερινή αγορά κυριολεκτικά ”διχοτομηθεί”!!!

Σκεφτείτε ότι κύριο μέλημα των χρηματιστών, αλλά και των ενώσεων εισηγμένων είναι να αποφύγουν πάση θυσία τις διαγραφές εταιριών από το ταμπλό (από τις οποίες προκύπτει πάντα ζημία για τους επενδυτές) και θα αντιληφθείτε πώς έχουν στην πράξη οι ”προθέσεις”!!!

Βέβαια, σε βάθος χρόνου μια τέτοια Παράλληλη Αγορά δεν αποκλείεται καθόλου να μεταμορφωθεί σε ”επίκεντρο” του ενδιαφέροντος όσων επιθυμούν γρήγορο κέρδος με υψηλό ρίσκο, χωρίς πολλές πολλές… διατυπώσεις. Στο μεσοδιάστημα όμως είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν… κραδασμοί.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ούτως εχόντων των πραγμάτων δεν είναι καθόλου άξιον απορίας το γεγονός ότι οι συναλλαγές και τα κέρδη συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στα blue chips και σε ένα μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ουδείς επενδυτής θέλει απρόβλεπτους… κραδασμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v