Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 29 2008

Imperio: Ξανά η ίδια… συνταγή

Imperio: Ξανά η ίδια… συνταγή
Το 2009 θα έχουμε τον δεύτερο κύκλο απορροφήσεων άλλων εταιριών του κλάδου από την εισηγμένη Imperio.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος, η εκμετάλλευση συνεργιών, οικονομιών κλίμακας και όλα τα σχετικά που επιχειρούνται έπειτα από κάθε συγχώνευση.

Ο πρώτος κύκλος των συγχωνεύσεων έφερε, βέβαια, πολύ σημαντική αύξηση στις πωλήσεις, αλλά -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- πολύ λίγα πράγματα στην "κάτω γραμμή" των αποτελεσμάτων.

Τα καθαρά κέρδη του εισηγμένου ομίλου στο εννεάμηνο, άλλωστε, περιορίστηκαν μόλις σε 347,8 χιλιάδες ευρώ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο δεύτερος κύκλος συγχωνεύσεων θα κάνει ό,τι έκανε και ο πρώτος: θα οδηγήσει σε αύξηση των μετοχών και σε μείωση του ποσοστού που κατέχουν οι μικροεπενδυτές στην εισηγμένη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες προτάσεις, οι σημερινές 21.203.000 μετοχές της Imperio θα αυξηθούν στις 31.043.091 και οι επιπλέον 9.840.091 (κάτι λιγότερο από μία νέα σε κάθε δύο παλαιές) θα δοθούν στους κατόχους των εταιριών που θα απορροφηθούν.

Μέχρι στιγμής, επίσης, δεν έχουν ανακοινωθεί και πολλά πράγματα γύρω από τις δύο νέες εταιρίες.

Η πρώτη (Ballauf) το 2007 σημείωσε πολύ υψηλό τζίρο (29 εκατ.), ωστόσο το EBITDA περιορίστηκε στις 370 χιλιάδες ευρώ. Το δελτίο Τύπου, βέβαια, που εξέδωσε η εισηγμένη έχει ξεχάσει προφανώς να αναφερθεί στα καθαρά αποτελέσματα της Ballauf, ωστόσο πιθανότατα (για να έχουν ξεχαστεί) θα είναι ζημιογόνα.

Για τη δεύτερη εταιρία (ΑΓΕΤΕΚ) δεν αναφέρονται επιδόσεις, παρά μόνο κάποιες εγκαταστάσεις στο Καπανδρίτι που "κατέχονται μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης", μερικά δάνεια και κάποιες συμμετοχές.

Γενικότερα, κάθε κίνηση συγχωνεύσεως κρίνεται εκ του αποτελέσματος και αυτό θα φανεί μετά την πάροδο αρκετού χρονικού διαστήματος.

Μακάρι, πάντως, ο δεύτερος κύκλος των συγχωνεύσεων να αποδώσει ταχύτερα από τον πρώτο, καθώς μέχρι στιγμής οι μικρομέτοχοι βρίσκονται... στο περίμενε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v