Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 29 2008

Τράπεζες: "Σκοτώνοντας" Δ/Δ αυξάνουν καταθέσεις

Τράπεζες: Σκοτώνοντας Δ/Δ αυξάνουν καταθέσεις
Σε πρώτη ανάγνωση προκαλεί έκπληξη. Τον περασμένο Οκτώβριο οι τράπεζες αύξησαν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τις προθεσμιακές τους καταθέσεις κατά 6 δισ. ευρώ.

Πώς κατάφεραν να επαυξήσουν έτι περαιτέρω τις καταθέσεις τους έπειτα από 9μηνο κυνήγι;

H απάντηση είναι η εξής: εξαντλώντας περαιτέρω τα Αμοιβαία Κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων και Ομολογιακών.

Στο δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου τα Αμοιβαία Διαχείρισης Διαθεσίμων και Ομολογιακά είχαν εκροές 4,5 δισ. ευρώ. Τα 3,4 δισ. ευρώ εξ αυτών έφυγαν από τα Δ/Δ τα οποία πλέον τείνουν να... εξαϋλωθούν.

Το συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό των Δ/Δ Εσωτερικού προσγειώθηκε στα 795 εκατ. ευρώ, ενώ των Δ/Δ Εξωτερικού στο 1,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 77% (!) από τις αρχές του έτους.

Αρκετά πια έχουν ενεργητικό χαμηλότερο από 10 εκατ. ευρώ. Και με τη ρευστότητά τους να στραγγίζεται "σκοτώνουν" τα ελάχιστα ομόλογα που διαθέτουν όσο-όσο.

Ήδη η Alpha Bank αναγκάστηκε να αναλάβει τον κίνδυνο δύο Δ/Δ, ενώ στον δρόμο που χάραξε θα κινηθούν κατ' ανάγκην και άλλες τράπεζες.

Το σύνολο των Δ/Δ που λήγουν δεν ανανεώνεται και μεταφέρεται από τις τράπεζες σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Έτσι το σύνολο της ρευστότητας του πελάτη συγκεντρώνεται στην τράπεζα, ενώ με τα Δ/Δ λόγω των κανονισμών λειτουργίας σε κάθε τράπεζα επιτρέπεται να τοποθετηθεί μόνο ως το 10% του συνολικού χαρτοφυλακίου καταθέσεων.

Την περίοδο 2001-05 η ανάγκη των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν με φθηνά κεφάλαια την πιστωτική επέκταση εξαφάνισε τις ΑΕΕΧ. Τώρα, η ανάγκη τους για ρευστότητα εξαφανίζει τα Δ/Δ και απειλεί τα Ομολογιακά.

Και εις υγείαν!…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v