Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 19 2003

EFG Eurobank: Μπαράζ από σύμφωνα… ”γυρισμάτων”

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε μια σειρά αναγγελιών του ομίλου Eurobank για πωλήσεις με σύμφωνα επαναγοράς, που πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε όλες τις περιπτώσεις αφορούν την τράπεζα Eurobank και μετοχές εισηγμένων εταιριών του ομίλου, όπως η Lamda, η ΔΙΑΣ η ΠΡΟΟΔΟΣ και η LogicDIS, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των μετοχών που άλλαξαν ή θα αλλάξουν για λίγο χέρια αντιστοιχεί σε σημαντικά ποσοστά αυτών των εταιριών.

Αντισυμβαλλόμενος σε όλες τις περιπτώσεις εμφανίζεται ως τώρα η ΕFG Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, 100% θυγατρική της ομώνυμης τράπεζας.

Προσέξαμε όμως ότι σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις (Πρόοδος και LogicDIS) υπήρξαν νεότερες ανακοινώσεις ”μεταβολής προθέσεων” εκ μέρους της χρηματιστηριακής, στις οποίες γίνεται λόγος για αλλαγή του αντισυμβαλλόμενου.

Και ομολογουμένως δεν έχουμε καταλάβει το… γιατί, αφού προφανέστατα πρόκειται για μαζικά ”γυρίσματα” μετοχών.

Το δεύτερο που δεν έχουμε καταλάβει, αλλά σκοπεύουμε να πληροφορηθούμε, είναι γιατί γίνονται έτσι κι αλλιώς αυτά τα ”γυρίσματα”, αφού με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα οποία ακολουθεί ήδη η Eurobank, η αποτίμηση των εισηγμένων μετοχών που κατέχει γίνεται με ”mark to market” κι όχι σε τιμές κτήσης.

Ή μήπως επειδή πρόκειται για ”στρατηγικές συμμετοχές” (σε αντιδιαστολή με τo trading χαρτοφυλάκιο), όπου αν ενθυμούμεθα καλά υπάρχει περιθώριο αποτίμησης σε τιμές κτήσεις, γίνονται αυτά τα γυρίσματα, ακριβώς για να αλλάξουν ΤΩΡΑ οι τιμές κτήσης;

Θα το ψάξουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v