Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 29 2009

Νταβός: Το consensus πάει… περίπατο

Νταβός: Το consensus πάει… περίπατο
Μετά τον ψυχρό πόλεμο, οι κορυφαίες δυνάμεις αυτού του πλανήτη αποφάσισαν να υιοθετήσουν και να προωθήσουν κοινή στρατηγική. Άφησαν πίσω τις διαφορές και τις αντιπαλότητές τους και βρήκαν τον κοινό τους τόπο, το consensus τους σε μια λέξη: παγκοσμιοποίηση.

Συμφώνησαν ότι η διεθνής οικονομική ενοποίηση πρέπει να προχωρήσει, συμφώνησαν να προωθήσουν το εμπόριο και τις ξένες επενδύσεις, συμφώνησαν ότι η ιδιωτική επιχείρηση είναι η "λοκομίβα" της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Και η καλύτερη ώρα κάθε χρονιάς για το consensus τους ήταν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Στην απομακρυσμένη βουνοκορφή των Άλπεων οι κορυφαίοι πολιτικοί, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες μαζεύονταν για να μιλήσουν την κοινή τους γλώσσα. Όλοι έδειχναν πρόθυμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να επιλύσουν κάθε πρόβλημα.

Μέχρι  "last year". Με την οικονομική κρίση να σφυροκοπάει ανεπτυγμένους και αναπτυσσόμενους, φέτος, το consensus έχει πάει… περίπατο.

Ήδη, παρά τις δεσμεύσεις κατάργησης του προστατευτισμού, η Ουάσιγκτον, η Ινδία και η Ρωσία έχουν επιβάλει μονομερώς νέους δασμούς.

Στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα, με -πολλές- κυβερνήσεις να υποστηρίζουν τα μαζικά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και άλλες (υπό την ηγεσία της Γερμανίας) να φοβούνται ότι αυτά τα μέτρα θα πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και θα καταστρέψουν τους προϋπολογισμούς.

Οι Αμερικανοί αρχίζουν πια να χάνουν την ψυχραιμία τους με το Πεκίνο και το φθηνό γουάν του. Πιέζουν οι ΗΠΑ για ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, αντιστέκονται οι Κινέζοι μπας και διασώσουν τις εξαγωγές τους. Ειδικοί λένε ότι μια σπίθα φτάνει για να ανάψει τρικούβερτος καβγάς ανάμεσά τους στο Νταβός.

Μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη σύσταση των παρισταμένων. Οι αστέρες του παρελθόντος, οι επενδυτικοί τραπεζίτες, που έκαναν όλη την οργάνωση και ήταν οι κορυφαίοι ομιλητές σε πηγαδάκια και πόντιουμ, απλά… απουσιάζουν.

Είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε έχουν βάλει το κεφάλι κάτω και κάνουν ότι δεν βλέπουν γύρω. Οι Ρώσοι ολιγάρχες, που γέμιζαν τους διαδρόμους των αιθουσών τα τελευταία χρόνια, έχουν δει τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται στο χρηματιστήριο και δεν έχουν καμία όρεξη. Οι Ινδοί το ίδιο.

Στο φετινό Νταβός υπάρχει μία ακόμη ουσιώδης μεταβολή, η οποία αν μη τι άλλο κρατάει ακόμη ζωντανό το ενδιαφέρον: οι Αμερικανοί. Οι ΗΠΑ παραμένουν το οικονομικογεωπολιτικό επίκεντρο του πλανήτη και η -νέα- αμερικανική αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στο φόρουμ ίσως δώσει ενδείξεις για το κατά πόσον ο κ. Β. Obama θα κατορθώσει να κάνει μια νέα αρχή για το consensus του Νταβός, για την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή πολιτική.

Παραθέτω εδώ ένα σχόλιο από την ιστοσελίδα των "F.T.", ενδεικτικό για την κατάσταση, με τίτλο "Νταβός: Το πάρτι τελείωσε".

Κάθε τραπεζίτης έχει τρεις λόγους για να παραστεί στο Νταβός.

Το 2007 οι τρεις λόγοι ήταν:
1) Όλοι όσοι είναι κάποιοι βρίσκονται εκεί.
2) Έχουμε όλες τις απαντήσεις, ας τις μοιραστούμε.
3) Τρελό πάρτι!

Το 2008:
1) Όσοι δεν βρίσκονται εκεί δεν υπάρχουν.
2) Κάποιος θα έχει τις απαντήσεις, ας τον αναζητήσουμε.
3) Τελευταία ευκαιρία για πάρτι.

Και το 2009:
1) Πού είστε όλοι;
2) Μόνο μη με ρωτάτε, γιατί δεν έχω τις απαντήσεις.
3) Πάρτι; Καλά δεν ξέρετε ότι περνάμε κρίση;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v