Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2002

Μεταρρύθμιση στα (και με) χαρτιά

Ο ”μάγος” των προμετόχων, των αγροπρομετόχων, των... προεξοφλήσεων και των άκρως επιτυχημένων (για τα ταμεία του Δημοσίου ίσως) μετοχοποιήσεων, ο αρμόδιος υπουργός (πλέον, διότι προηγουμένως υπήρξε αρμόδιος... υφυπουργός) Νίκος Χριστοδουλάκης έδωσε επιτέλους τη λύση στη χρηματοδότηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Με... λεφτά; θα ρωτήσετε ”πονηρεμένοι”, προφανώς από το παρελθόν. Οχι βεβαίως. Αλίμονο αν ο... μαέστρος της ”δημιουργικής λογιστικής” και του άκρως επιτυχημένου (επίσης για τα ταμεία του Δημοσίου) ”λαϊκού καπιταλισμού”, έπεφτε σε αυτό το επίπεδο!

Με χαρτιά, κύριοι, με χαρτιά! Mε ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Με χαρτιά διαφόρων ειδών παίζεται εδώ και πολύ καιρό το μεγάλο παιχνίδι του Δημοσίου. Το οποίο μοιάζει βέβαια λίγο με το γνωστό ”παπά” της περιοχής Ομονοίας! Παίρνω τα χαρτιά από εδώ, τα δίνω παραπέρα, τζόγος να γίνεται.

Διότι το ελληνικό δημόσιο εδώ και πολύ καιρό χαρτιά δίνει όπου μαζεύονται μεγάλα ποσά. Θυμηθείτε την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία λίγο πριν μπει στη Σοφοκλέους ενισχύθηκε με ένα ποσό 200 δισ. δρχ., το μεγαλύτερο μέρος του οποίου όμως ήταν τι άλλο; Χαρτιά! Μετοχές της Σοφοκλέους που είχε στην κατοχή του το Δημόσιο και οι οποίες βεβαίως αποτιμήθηκαν τότε στις... χαμηλές τιμές του 1999!

Πόσο αξίζουν τώρα, ας μη ρωτάμε καλύτερα.

Οταν λοιπόν δώσανε τότε χαρτιά για να καλύψουν 200... ψωροδισεκατομμύρια πώς να μην ακολουθήσουν αντίστοιχη λύση στα τεράστια ανοίγματα του ασφαλιστικού τομέα.

Ασε που ύστερα από 30 χρόνια (που θα λήξουν τα ομόλογα) ποιος ζει και ποιος πεθαίνει! Τώρα είναι το θέμα ”να φύγει προς τα εμπρός” η κυβέρνηση, καθότι έρχονται και οι δημοτικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, θα μου πείτε, τώρα οι εργαζόμενοι έχουν τη σπάνια ευκαιρία εκτός από ”λαϊκοί καπιταλιστές” να γίνουν και... ”ραντιέρηδες”. Τόσα μακροχρόνια ομόλογα ούτε στα όνειρα τους δεν τα είχαν δει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v