Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2004

Το καυτό debate περί επιτήρησης και αναστολής

Ίσως θα πρέπει να διαβάσετε στο σχετικό θέμα του euro2day το πλήρες κείμενο της επιστολής που έχουν στείλει οι εκπρόσωποι 9 επιτηρούμενων εταιριών προς τον κ. Αλεξάκη, καθώς παρουσιάζεται μια σειρά επιχειρημάτων που έχουν ενδιαφέρον σε σχέση με το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των αρχών του Χ.Α.

Κεντρικό σημείο είναι το αν θα πρέπει το Χ.Α. να ”υποκαθιστά” την κρίση των επενδυτών και να αποφασίζει με βάση κάποια κριτήρια για να εντάξει εταιρίες σε ”καθεστώς επιτήρησης”.

Οι ίδιοι βεβαίως λένε πως όχι.

Υπάρχει όμως και αντίλογος, όπως σε κάθε ”σωστό” debate, κατά τον οποίο η άποψή τους -ορθή ίσως στη θεωρία- δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της κάποια στοιχεία που προκύπτουν από την πράξη.

Ήτοι, ότι οι επενδυτές δεν έχουν καθόλου πλήρη ενημέρωση και πληροφόρηση, πράγμα που ισχύει και θα ισχύει έως ότου εγκαθιδρυθούν πραγματικά αποτελεσματικοί κανόνες δημοσιότητας, διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Ας μην λησμονούμε άλλωστε ότι ένα ”ιδιωτικό χρηματιστήριο” πρέπει να έχει και την ευχέρεια να αποφασίζει ποια προϊόντα του είναι… α΄ διαλογής και ποια όχι, λένε κάποιοι άλλοι.

Όπως και να ’χει, οι ”επιτηρούμενοι” ζητούν να καταργηθεί η συγκεκριμένη κατηγορία ή τουλάχιστον να μην υπάρχει το χρονικό όριο των 18 μηνών παραμονής, κατόπιν του οποίου θα επέρχεται η αναστολή διαπραγμάτευσης.

Ως προς το τελευταίο, βέβαια, τους βρίσκουμε μάλλον απληροφόρητους, αφού, όπως έχει ήδη γράψει το euro2day, o προσανατολισμός του νέου κώδικα είναι πλέον προς τον σχηματισμό μιας ακόμη ειδικής κατηγορίας, στην οποία θα γίνονται κάποια call auctions σε μηναία βάση, αντί της πλήρους αναστολής.

ΥΓ: Πάντως, μαθαίνουμε ότι ο κ. Αλεξάκης έχει ήδη συμπεριλάβει την επιστολή τους στα κείμενα που περιλαμβάνονται στη ”διαβούλευση”, προκειμένου να προσδιοριστεί το τελικό κείμενο του Κανονισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v