Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 2 2004

Τα ΚΑΕ και η ”επιστροφή κεφαλαίου”

Ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες που θέλουν τα ΚΑΕ να προχωρούν σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται βέβαια κατά κύριο λόγο τα συμφέροντα της Γερμανός και της Folli Follie.

Aυτό που σίγουρα είναι γεγονός -και μάλιστα αναμφισβήτητο- αφορά στη δυνατότητα των ΚΑΕ να δώσουν υψηλότατο μέρισμα, πιθανότατα ίσο με το σύνολο των κερδών του 2003, τα οποία έφτασαν τα 51 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η μερισματική απόδοση έναντι της τρέχουσας τιμής θα μπορούσε άνετα να κινηθεί στα επίπεδα του 3,5%, χωρίς να μιλήσουμε για πραγματική επιστροφή κεφαλαίων, αλλά για πλήρη διανομή κερδών, με μέρισμα της τάξεως των 60 λεπτών.

Προς το παρόν επίσημη τοποθέτηση από την εταιρία δεν έχει υπάρξει, οπότε όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται πιθανά.

Πάντως, το γεγονός ότι η εταιρία δεν έχει ανάγκη να διατηρήσει τόσο υψηλά ίδια κεφάλαια, ιδίως όταν έχει μηδενικό δανεισμό, κάνει πολλούς speculators (κερδοσκόπους σε απλά ελληνικά) να… λιγουρεύονται.

Σου λένε, εδώ άλλοι δανείστηκαν για να κάνουν επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, παρότι είχαν ήδη μεγάλα δάνεια.

Γιατί να μην το κάνουν λοιπόν και τα ΚΑΕ ώστε να επιστρέψουν ”ζεστό χρήμα” και στους βασικούς τους μετόχους (τις προαναφερθείσες δηλαδή εταιρίες) που έχωσαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν την εταιρία.

Γιατί όχι λοιπόν;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v