Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2009

Έδραση: Το "σκληρό φάουλ" και το κόστος αδράνειας

Έδραση: Το σκληρό φάουλ και το κόστος αδράνειας
Δεν λέμε, καλή και σοβαρή εταιρία η Έδραση, αλλά στο κομμάτι της ενημέρωσης των επενδυτών θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτική.

Και εξηγούμαστε: Στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου η εισηγμένη εμφανίζει μείωση κύκλου εργασιών κατά το καθόλου ευκαταφρόνητο 44% (από τα 23,8 στα 13,3 εκατ. ευρώ). Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι αυτό οφείλεται στα μειωμένα έργα που "βγαίνουν στην πιάτσα". 'Aλλωστε, η Έδραση δεν είναι και η μόνη κατασκευαστική που εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο μειωμένο κύκλο εργασιών.

Πηγαίνοντας όμως πιο κάτω βλέπουμε στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως τον λογαριασμό "λοιπά λειτουργικά έξοδα" ύψους 6,09 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων 6,13 εκατ. ευρώ!

Μιλάμε δηλαδή για ένα τεράστιο για τα μεγέθη του ομίλου κονδύλι -γύρω στο 40% των εσόδων του- που αν ψάξουμε στην υποσημείωση 6 (είναι ζήτημα αν ο ένας στους χίλιους επενδυτές ψάχνει τις υποσημειώσεις των λογιστικών καταστάσεων σε ένα κείμενο αρκετών δεκάδων σελίδων) βλέπουμε ότι πρόκειται για λογαριασμό "κόστος αδρανείας" ύψους 5,812 εκατ. ευρώ.

Ρωτήσαμε ένα σωρό έμπειρους ανθρώπους της αγοράς και κανείς δεν ήξερε να μας διευκρινίσει τι είναι το "κόστος αδρανείας", που μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο του 2008 ήταν μηδενικό!

Ο εισηγμένος όμιλος μάλιστα δεν εξέδωσε ούτε καν δελτίο Τύπου για να επεξηγήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, σε μια λογιστική κατάσταση με μεγάλη ζημία, με αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 7,76 εκατ. και με ύψος συνολικού δανεισμού που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ…

Αντίθετα, δύο ημέρες αργότερα, η Έδραση εξέδωσε δελτίο Τύπου για ένα ήσσονος σημασίας θέμα (ανέλαβε τέσσερα νέα έργα 1,99 εκατ. ευρώ).

Γιατί τα λέμε όλα αυτά: γιατί πιστεύουμε ότι οι εισηγμένες δεν θα πρέπει να εκδίδουν δελτία Υύπου μόνο για τα ευχάριστα θέματα…

Σκληρό το... φάουλ κύριοι της Έδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v