Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2009

To bull market και οι κίνδυνοι

To bull market και οι κίνδυνοι
Οι αγορές μετοχών κατά τους τελευταίους μήνες βιώνουν την καλή πλευρά της ρευστότητας που δημιούργησαν τα κρατικά προγράμματα στήριξης και η απουσία προσοδοφόρων εναλλακτικών επενδύσεων.

Απουσία εναλλακτικών επενδύσεων η ρευστότητα στρέφεται στην αγορά ρίσκου αγοράζοντας μετοχές και εταιρικά ομόλογα.

Μέσα στους τελευταίους μήνες οι εισροές κεφαλαίων στα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές ξεπέρασαν τις εκροές που εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης!

Πόσο θα κρατήσει το bull market;

Κάποιοι λένε έως και ένα εξάμηνο. Ο τρόπος και η ταχύτητα με τον οποίο διαχέονται οι τοποθετήσεις μεγάλων ξένων, όπως τα αμοιβαία της Fidelity και της Capital, από τις ελληνικές τράπεζες στη μικρή κεφαλαιοποίηση δείχνει ότι οι ξένοι έχουν ορίζοντα μερικών μηνών.

Και δεν φοβούνται ούτε την περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα που έχουν τίτλοι όπως για παράδειγμα αυτός της Kleemann.

Όσο η προσοχή του επενδυτικού κοινού παραμένει εστιασμένη στα κέρδη, το κλίμα στις αγορές θα παραμένει καλό, σύμφωνα με έμπειρους διαχειριστές.

Και αυτό γιατί για μερικούς μήνες ακόμη το cost cutting που έχει διενεργηθεί εξασφαλίζει κέρδη.

Κανέναν διαχειριστή δεν απασχολεί σήμερα το ερώτημα αν η αύξηση των πωλήσεων είναι καθαρά αντανακλαστική κίνηση λόγω ολοκλήρωσης του ξεστοκαρίσματος των προηγούμενων μηνών.

Η αισιοδοξία θα αρχίσει να μετριάζεται όταν η προσοχή μεταστραφεί από τα κέρδη στην πορεία των πωλήσεων.

Και αν οι πωλήσεις του 2010 συνεχίσουν να υποχωρούν, τότε τις αγορές θα τις περιμένει "σκοτσέζικο ντους".

Και αυτό μπορεί να συμβεί σε πέντε - έξι μήνες ή και νωρίτερα αν η υπερθέρμανση λόγω των εισροών βγάλει τους πάντες από την πλευρά του long only…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v