Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 13 2009

Σε ποιον υπάγονται κεφαλαιαγορά και τράπεζες;

Σε ποιον υπάγονται κεφαλαιαγορά και τράπεζες;
Με το υπ' αριθμόν 185 προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, στις 7/10, καθορίζονται οι αρμοδιότητες των νέων υπουργείων.

Το προεδρικό διάταγμα ορίζει ότι στο υπουργείο Οικονομικών μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες που είχε πριν από τη συγχώνευσή του με το υπουργείο Οικονομίας, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα…

Δηλαδή, η σύνταξη του προϋπολογισμού, εφορίες, τελωνεία, ΣΔΟΕ κ.ά.

Προβλέπει επίσης ότι το παλαιό υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας…

Αν εξαιρεθούν οι επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες), το προεδρικό διάταγμα δεν ξεκαθαρίζει πώς μοιράζονται οι υπόλοιπες αρμοδιότητες του παλαιού υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Για να διευκρινιστούν και τυπικά οι αρμοδιότητες μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας θα υπάρξει μάλλον συμπληρωματικό Π.Δ.

Και λέμε τυπικά γιατί στην πράξη ο κ. Παπακωνσταντίνου ως νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο νέος "τσάρος" της οικονομίας.

Ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε και προβλέπει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει την ευθύνη όλων των macro θεμάτων.

Το δε υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας θα έχει την ευθύνη της micro οικονομίας.

Γι' αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν ορίζεται σαφώς από το Π.Δ., ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει την ευθύνη παρακολούθησης του ελλείμματος και του χρέους και θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Ecofin.

Το ερώτημα είναι ποιο από τα δύο υπουργεία θα εποπτεύει την κεφαλαιαγορά, τον χρηματοοικονομικό τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Για να λυθεί η απορία θα πρέπει να περιμένουμε το νέο προεδρικό διάταγμα που θα διευκρινίζει τις αρμοδιότητες.

Το οποίο μάλλον θα εκδοθεί σύντομα…

Υ.Γ.: Μέτοχος των κρατικών τραπεζών και των άλλων επιχειρήσεων του ευρύτερου τομέα ήταν και παραμένει το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v