Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 5 2009

Σφηνάκια για ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, Aspis Bank

Σφηνάκια για ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, Aspis Bank
ΕΘΝΙΚΗ: Πρόγραμμα αγοράς μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από ξένο broker έτρεχε από την περασμένη Πέμπτη έως και την Τρίτη.

Εκτελώντας με… μηχανάκι ο ξένος αγόραζε καθημερινά το ένα τρίτο του όγκου συναλλαγών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στήριξη της μετοχής.

Να βρέθηκε κάποιος με μεγάλη θέση long και χωρίς προστασία και να αποφάσισε να στηρίξει τη μετοχή;

Όλα είναι πιθανά.

Χθες, πάντως, ο τίτλος της ΕΤΕ μαζί με αυτόν της Alpha αποτέλεσαν τους δύο σηματωρούς της ανοδικής αντίδρασης και τράβηξαν σαν λαγοί και τις υπόλοιπες τράπεζες.


ΕΧΑΕ: Διαθέσιμα ύψους 106,9 εκατ. ευρώ και χρεόγραφα αξίας 10,4 εκατ. ευρώ είχε στις 30 Σεπτεμβρίου η ΕΧΑΕ και όπως όλα δείχνουν στο τέλος του χρόνου το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων και χρεογράφων θα ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν η διοίκησή της, χρειάζεται περί τα 65 - 67 εκατ. ευρώ στο ταμείο, όλοι εκτιμούν ότι η μερισματική πολιτική για το 2009 θα είναι επίσης γενναία.

Η έκτακτη εισφορά θα της μειώσει κάπως την τρέχουσα ρευστότητα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της θα πληρωθεί εντός της επόμενης χρονιάς, οπότε η επίπτωση για φέτος θα είναι μικρή.

Θυμίζουμε ότι η Goldman Sachs δεν είχε καμία δυσκολία να κρατήσει -για λίγο ή πολύ θα φανεί- η ίδια το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ, που πούλησε η EFG Eurobank.

Οι κρατικές τράπεζες (ΑΤΕ, Τ.Τ., Παρακαταθηκών και Δανείων) ελέγχουν αθροιστικά το 7% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ, ενώ η EFG Eurobank, η Alpha Bank και η Πειραιώς επιπλέον 8%.

Μόνο του το ταμείο των Ολλανδών Δασκάλων, Stitching, ελέγχει το 9%.


ASPIS BANK: Εκροή καταθέσεων ύψους 286,9 εκατ. ευρώ είχε η τράπεζα εξαιτίας των λουκέτων στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ στο διάστημα από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων, οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες.

Ο κόσμος φοβήθηκε ότι τα λουκέτα στις δύο ασφαλιστικές συμφερόντων Ψωμιάδη θα έθεταν σε δοκιμασία την τράπεζα και τράβηξε τις καταθέσεις του.

Από την 1η Οκτωβρίου 2009 μέχρι χθες οι εκροές ανέρχονται σε 139,9 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα ήδη στις 30 Σεπτεμβρίου είδε τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (σ.σ.: σε επίπεδο ομίλου) να υπερβαίνει οριακά το ελάχιστο όριο του 8%, ενώ για τη μητρική ήταν κάτω του 8%.

Για τον λόγο αυτό έχει συζητήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για να αυξήσει τον δείκτη πάνω από το ελάχιστο όριο.

Ορισμένα από αυτά είναι η αύξηση κεφαλαίου έως 120 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, και η έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Με τις παραπάνω ενέργειες η διοίκηση εκτιμά ότι θα μπορέσει ο όμιλος Aspis Bank να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v