Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 11 2009

Η νίκη Sawiris και η αντίδραση των ομολογιούχων

Η νίκη Sawiris και η αντίδραση των ομολογιούχων
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας κ. N. Sawiris πέτυχε να ξανακερδίσει τη Wind Hellas μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους της, βάζοντας μόλις 150 εκατ. ευρώ.

Και το πέτυχε χάρη στο βρετανικό πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο ουσιαστικά εκμηδενίζει τη βαρύτητα των κατόχων ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, όταν υπάρχουν ομόλογα υψηλής εξασφάλισης.

Έτσι, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας επαναγοράζει ομολογίες χαμηλής εξασφάλισης ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς 5 σεντς τη μία. Δηλαδή με discount 95% σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.

Τα δάνεια που εξαγοράζει θα τα μετατρέψει σε equity και ο συνολικός δανεισμός της Wind Hellas θα υποχωρήσει στα 2 - 2,1 δισ. ευρώ.

Γιατί οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής εξασφάλισης, που αποτελούσαν και τους κριτές της διαδικασίας, προτίμησαν την προσφορά Sawiris από την περίπου αντίστοιχου αποτελέσματος προσφορά των κατόχων μειωμένης εξασφάλισης;

Προφανώς, επειδή προτίμησαν τον επιχειρηματία από ένα σχήμα ομολογιούχων.

Οι ίδιοι, πάντως, έτσι κι αλλιώς, είναι κερδισμένοι. Με τη μείωση του δανεισμού προσβλέπουν ότι η Wind θα μπορεί να εξυπηρετεί τόκους και δόσεις, ενώ τα δικαιώματά τους όχι μόνο παρέμειναν ανέπαφα αλλά ενισχύθηκαν κιόλας.

Ολοκληρωτικά χαμένοι είναι οι κάτοχοι ομολογιών Wind μειωμένης εξασφάλισης.

Γι' αυτό και εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αγωγές στα αμερικανικά δικαστήρια και όχι στα βρετανικά, καθώς το αμερικανικό δίκαιο θεωρείται φιλικότερο για τους πιστωτές.

Πολυεθνική διάσταση έχει πάρει το σίριαλ της Wind.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι διενεργήθηκε μεταφορά έδρας της Hellas II, της εταιρίας ειδικού σκοπού, η οποία ελέγχει τη Wind Hellas, από το Λουξεμβούργο στη Μ. Βρετανία.

Λίγο πριν από τη διαφαινόμενη κήρυξη αδυναμίας πληρωμών από τη Wind.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v