Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2009

Σφηνάκια για ΕΛΠΕ, ΑΤΕ, Κορρές, Κέκροψ

Σφηνάκια για ΕΛΠΕ, ΑΤΕ, Κορρές, Κέκροψ
ΕΛΠΕ: Στα υψηλότερα έσοδα από διύλιση οφείλονται τα καλύτερα αποτελέσματα που εμφάνισε στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Η Ελληνικά Πετρέλαια εμφάνισε 20 εκατ. ευρώ υψηλότερα έσοδα διύλισης από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές χάρη στο καλύτερο περιθώριο που εξασφάλισε η σύνθεση αγοράς πρώτων υλών και η σύνθεση πωλήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το διυλιστήριο του Ασπρόπυργου αναδείχθηκε "πρωταθλητής" στο περιθώριο διύλισης στην περιοχή της Μεσογείου.

Και το όφελος από τη σύνθεση των αγορών πρώτης ύλης, σε συνδυασμό με τις κινήσεις hedging, αναμένεται να είναι σημαντικό και στο δ΄ τρίμηνο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ενισχύσει τα έσοδα κατά τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία όμως είχε και όφελος περίπου 8 εκατ. ευρώ στον τομέα της διύλισης από το γεγονός ότι το κόστος εθελουσίας στοίχισε 22 εκατ. ευρώ τελικά, από 30 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ως πρόβλεψη.

Υ.Γ.: Ερωτώμενος ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ι. Κωστόπουλος για το αν θα μείνει στη θέση του δεν απάντησε. Σχολίασε όμως ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρία "τρέχει" με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διατυπώνοντας την ελπίδα έτσι και να συνεχίσει.


ΚΟΡΡΕΣ: Η "δίαιτα" στα κόστη και ο εξορθολογισμός στο κεφάλαιο κίνησης επέτρεψε στην εισηγμένη να βελτιώσει τα EBITDA και να μειώσει τον δανεισμό της.

Σε ενοποιημένο επίπεδο η Κορρές περιέκοψε δαπάνες έρευνας - ανάπτυξης, διοίκησης και διάθεσης της τάξης του 1,3 εκατ. ευρώ. Η περικοπή δαπανών με σταθερές πωλήσεις σε σχέση με τις περυσινές βελτίωσε τα EBITDA και το σχετικό περιθώριο, ενώ αντιστάθμισε την αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων στο 1,8 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 5,5 εκατ. ευρώ έναντι εκροών πέρυσι στο 9μηνο συνέβαλαν στη μείωση του δανεισμού κατά 4 εκατ. ευρώ περίπου. Ο συνολικός δανεισμός της πλέον διαμορφώνεται στα 42,2 εκατ. ευρώ, με διαθέσιμα 1,96 εκατ. ευρώ.

ΑΤΕ: "Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" στην ΑΤΕ κι έτσι αφαίρεσαν ήδη από το γ΄ τρίμηνο του 2009 το μέρισμα που θα πληρώσουν στο Δημόσιο για τις προνομιούχες, ύψους 41,4 εκατ. ευρώ από τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας.

Ο συντελεστής κεφαλαιακής επάρκειας στις 30 Σεπτεμβρίου διαμορφωνόταν για τον όμιλο σε 12,03% (σε επίπεδο μητρικής φτάνει στο 12,25%).

Η ΑΤΕ τον Αύγουστο προχώρησε στην ανάκληση του δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 200 εκατ. ευρώ, δεδομένο που περιλαμβανόταν στα συμπληρωματικά στοιχεία των ιδίων κεφαλαίων (Lower Tier II).

ΚΕΚΡΟΨ: H εισηγμένη ζητά την επιστροφή φόρων συνολικού ύψους 161 χιλ. ευρώ για τα οικονομικά έτη 2008 και 2009.

Ειδικότερα, ζητά την επιστροφή αχρεωστήτως, καταβληθέντος φόρου, ύψους 81.785,45 ευρώ για το έτος 2008 και 80.621,49 ευρώ για το έτος 2009.

Η Κέκροψ έχει υποβάλει στην ΦΑΕΕ Αθηνών ανακλητικές δηλώσεις ΕΤΑΚ για τα
έτη 2008 και 2009, επειδή οι αρχικές δηλώσεις της είχαν υποβληθεί βάσει υπουργικής απόφασης, η οποία ακυρώθηκε με την 2107/2009 απόφαση του ΣτΕ ως αντισυνταγματική κατά το μέρος που αφορά στον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας στη ζώνη β΄ του Παλαιού Ψυχικού.

Εξ ου και ζητά επιστροφή…

Σε μια χρονιά όπου η εταιρία εμφανίζει μηδενικά έσοδα από πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων και έσοδα μόλις 10 χιλ. ευρώ από μισθώσεις, οι 160 χιλ. ευρώ επιστροφή φόρου είναι πολλά λεφτά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v