Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2004

Δημόσιες Εγγραφές: Προσοχή στα μέτρα... ασπιρίνες

Η στήλη αισθάνεται απολύτως δικαιωμένη από τις πληροφορίες που θέλουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μελετά τρόπους αλλαγής των -αδιαφανών και ασύμφορων για τους επενδυτές- διαδικασιών με τις οποίες διεξάγονται οι δημόσιες εγγραφές στη Σοφοκλέους.

Κι αυτό διότι εδώ και μήνες, συστηματικά, σχεδόν σε καθημερινή βάση

-με κίνδυνο να γίνουμε και… κουραστικοί- καυτηριάζουμε τα φαινόμενα αυτά, με αποκορύφωμα βεβαίως τον έγκαιρο εντοπισμό της περίπτωσης ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ - ΤΕΧΝΕΡΓΑ.

Ωστόσο, γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα, θέλουμε εξαρχής να τονίσουμε ότι το πρόβλημα των δημόσιων εγγραφών στη χώρα μας δεν θεραπεύεται με… ασπιρίνες, αλλά με σοβαρά, καλομελετημένα και αποτελεσματικά μέτρα.

Η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία του book building και η τοποθέτηση ορίου συμμετοχής σαφώς υψηλότερου από τις… 10 μετοχές είναι μεν ορθά, αλλά όχι επαρκή μέτρα.

Ούτε βεβαίως είναι σκόπιμο να απαγορέψουμε την εισαγωγή μικρών εταιριών ή εταιριών με ελάχιστα κέρδη, αν αυτές είναι πράγματι δυναμικές.

Το μείζον θέμα έχει να κάνει με τους αναδόχους, την ευθύνη που αυτοί θα έχουν και τους κινδύνους που θα δέχονται να αναλαμβάνουν ανάλογα με την περίπτωση.

Για να είμαστε δε και πραγματιστές, συναίσθηση ευθύνης στην αγορά μας -δυστυχώς- υπάρχει μόνον όταν κάποιος κινδυνεύει να βάλει το χέρι βαθιά στην… τσέπη του!

Κοινώς, ας κοιτάξουμε λίγο τι γίνεται σε σοβαρές χώρες του εξωτερικού και τι ευθύνες –πρακτικές όχι... θεωρητικές- έχουν εκεί οι ανάδοχοι.

Καιρός είναι άλλωστε να κατανοήσουν όσοι θέλουν να παίζουν το ρόλο του αναδόχου ότι θα αναλαμβάνουν κινδύνους.

Ειδάλλως, θα έλθει η ώρα πάλι που δημόσιες εγγραφές θα γίνονται μόνον με εξάμηνη εγγύηση τιμής, όπως γινόταν πριν από αρκετά χρόνια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ήδη αρκετοί επιθυμούν την πλήρη επαναφορά του συγκεκριμένου μέτρου.

ΥΓ.: Γιατί κανένας από το κύκλωμα των αναδόχων δεν θέλει ως τώρα να παίξει ρόλο σε δημόσιες εγγραφές στις οποίες θα αναλαμβάνει σοβαρό κίνδυνο;

Δεν ξέρουν τελικά τη δουλειά (σωστή μελέτη και αποτίμηση) και φοβούνται ή απλώς τους έλκει μόνον το ”εύκολο” χρήμα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v