Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Παρ 11 Ιουν

ΔΕΣΙΝ: To deal και οι ενδείξεις insider trading

Προσδοκίες δημιούργησε στην αγορά το deal της Delta Singular με τον αμερικανικό κολοσσό First Data, αλλά και η ανακοίνωση συγχώνευσης της πρώτης με την Alpha Bank, σε συγκεκριμένη σχέση ανταλλαγής.

Ωστόσο, τη θετική αυτή εικόνα ήλθε να αμαυρώσει η συμπεριφορά της μετοχής την προηγούμενη ημέρα από τις επίσημες ανακοίνωσεις.

Την Τετάρτη η μετοχή της ΔΕΣΙΝ κατέγραψε άνοδο 9,6% με εξαιρετικά αυξημένο όγκο συναλλαγών, που έφτασε στα 1.138.000 τεμάχια, όταν τις προηγούμενες ημέρες (στις 7 και 8 Ιουνίου) ο όγκος συναλλαγών ήταν αντίστοιχα μόλις 102.000 και 80.800 τεμάχια, αντιστοίχως.

Το συμπέρασμα είναι βεβαίως απλό. Κάποιοι όχι απλώς ήξεραν για το deal μεταξύ της ελληνικής εισηγμένης με τη First Data (πράγμα σίγουρο αφού σχετικές πληροφορίες είχαν κυκλοφορήσει από καιρό), αλλά ήξεραν ΠΟΤΕ ακριβώς θα υπογραφεί η συμφωνία και ΠΟΙΑ ήταν η σχέση ανταλλαγής μεταξύ Αlpha και ΔΕΣΙΝ.

Το μέγεθος και η ιστορία της Alpha Bank στη Σοφοκλέους δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ως προς τη σοβαρότητα που επιδεικνύει στην ”εμπιστευτικότητα” τέτοιων θεμάτων, όπως έχει άλλωστε αποδειχτεί σε πληθώρα άλλων ”κινήσεών” της στη Σοφοκλέους.

Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιες υποθέσεις μεγάλων συμφωνιών προέρχονται από πολλές και διάφορες πλευρές και επαγγελματικές ειδικότητες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εμφανές από το ίδιο το ”ταμπλό” ότι κάποιοι άνοιξαν το στόμα τους, όπως είναι επίσης εμφανές από την πορεία της ίδιας της μετοχής, ότι όσοι ενδεχομένως εκμεταλλεύθηκαν ”εσωτερική πληροφόρηση” κέρδισαν σημαντική απόδοση μέσα σε 2 μόλις ημέρες, αφού η άνοδος συνεχίστηκε και χθες Πέμπτη, με τη μετοχή να κερδίζει 5,15%, προσφέροντας συνολική απόδοση πάνω από 14%-15% σε όσους είχαν τοποθετηθεί εγκαίρως την Τετάρτη.

Η διερεύνηση αυτού του δυσάρεστου φαινομένου σε βάθος δεν αποτελεί βεβαίως θέμα δημοσιογραφικό, αλλά θέμα των αρμοδίων αρχών. Η νέα ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απέδειξε ήδη (στην περίπτωση της ΤΕΧΝΕΡΓΑ) ότι μπορεί να κινητοποιείται ταχύτατα.

Στην προκειμένη περίπτωση ο λεπτομερής έλεγχος των συναλλαγών θα αποτελούσε ”σήμα” προς ολόκληρη την αγορά, ότι όλα ανεξαιρέτως τα περίεργα φαινόμενα θα διερευνώνται άμεσα, ώστε να μην υπάρχει πλέον έδαφος σε όσους συστηματικά κριτικάρουν εδώ και χρόνια την ύπαρξη ”δύο μέτρων και δύο σταθμών” στον έλεγχο της Σοφοκλέους εις βάρος της αξιοπιστίας της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v