Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 9 2009

Η "κλειστή" αγορά αερίου και τα προσκόμματα

Η κλειστή αγορά αερίου και τα προσκόμματα
Μπαλάκι του πινγκ πονγκ κινδυνεύει να γίνει το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και σε τρίτους, πέραν της ΔΕΠΑ, παίκτες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θεωρεί ότι το πρόβλημα που ανέκυψε με τη μη εξυπηρέτηση του πρώτου ιδιωτικού φορτίου LNG δημιουργήθηκε γιατί δεν υπήρχαν και οι Κώδικες για τη δευτερογενή αγορά, ο ΔΕΣΦΑ επικαλείται συνεχώς νομικά προσκόμματα, ενώ η ΡΑΕ γνωμοδοτεί υπέρ της αποδέσμευσης χωρητικότητας στη Ρεβυθούσα για τρίτους χρήστες, εκτιμά ότι η αγορά μπορεί να λειτουργήσει και τώρα, με βάση τον Ν. 3428/2005, και η τιμολόγηση του φυσικού αερίου για συμβάσεις μικρότερες του έτους μπορεί να γίνει με βάση την υπουργική απόφαση Δ1/5037 (ΦΕΚ Β379, 20-3-2007).

Σε μία πρώτη ανάγνωση, δεν αποκλείεται η απουσία Κωδίκων να λειτουργήσει ως άλλοθι για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, πράγμα που σημαίνει πρακτικά, αν συνυπολογίσει κανείς και το χρονοδιάγραμμα που έστειλε η ΡΑΕ στο ΥΠΕΚΑ, ότι πριν από τα τέλη, χονδρικά, του 2010 τρίτοι παίκτες δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στην αγορά.

Βέβαια, όλα αυτά αναμένεται να αποσαφηνιστούν με την τοποθέτηση νέας διοίκησης στον ΔΕΣΦΑ, που επίκειται, και η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί το όλο ζήτημα εκ νέου.

Από τις κινήσεις που θα προωθήσει θα φανεί ξεκάθαρα αν τελικά η κυβέρνηση θα αναμένει πρώτα τη δευτερογενή νομοθεσία για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου σε μεταγενέστερο χρόνο, ή αν θα υιοθετηθεί η γνωμοδότηση της πλέον αρμόδιας ΡΑΕ, οπότε θα λειτουργήσει άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v