Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2009

Το παρασκήνιο της κόντρας Κατσέλη - τραπεζών

Το παρασκήνιο της κόντρας Κατσέλη - τραπεζών
Η διαρροή των παρατηρήσεων της Τραπέζης της Ελλάδος επί του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και τον Τειρεσία προκάλεσε σειρά ερωτημάτων.

Γιατί η συνήθως προσεκτική και συντηρητική ΤτΕ εμφανίστηκε υπέρ των τραπεζών στην κόντρα τους με την υπουργό Οικονομίας κ. Κατσέλη;

Γεννάται, όντως, σοβαρό θέμα προβλέψεων, κεφαλαιακής επάρκειας και πιστωτικής επέκτασης με το προς ψήφιση νομοσχέδιο;

Η αλήθεια είναι ότι η ΤτΕ έστειλε τρία διαδοχικά κείμενα παρατηρήσεων. Στις 20 και 27 Νοεμβρίου, αλλά και στις 8 Δεκεμβρίου.

Τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησαν, παραπέμποντας ή αφήνοντας να διαρρεύσουν, αυτά που τους βόλευαν. Επομένως, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση…

Αρκετές από τις παρατηρήσεις της ΤτΕ (π.χ. πλαφόν στα ενήμερα δάνεια που μπορούν να ρυθμιστούν) συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο.

Δεκτή, άλλωστε, έκανε το υπουργείο και την παρότρυνση της ΤτΕ να αποσταλεί το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Που σημαίνει, όμως, είτε ότι οι ανησυχίες της ΤτΕ δεν «διασκεδάστηκαν» ούτε μετά τις τροποποιήσεις που διενεργήθηκαν στο νομοσχέδιο, είτε ότι έχουμε ανοιχτή κόντρα Κατσέλη - Προβόπουλου.

Η απόφαση της υπουργού να σηκώσει το γάντι και να στείλει στον Τρισέ το νομοσχέδιο αποτελεί υψηλού ρίσκου κίνηση.

Και αυτό γιατί από την απόφαση της ΕΚΤ κάποιος θα χάσει…

Το Euro2day έχει, ήδη, περιγράψει αναλυτικά το νομοσχέδιο και τις ενστάσεις των τραπεζών για τους κινδύνους αύξησης των επισφαλειών, που δημιουργεί η δυνατότητα ρύθμισης ενήμερων, σήμερα, οφειλών.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουν μπει δικλίδες που περιορίζουν την παραπάνω δυνατότητα σε εταιρίες με ετήσιο τζίρο χαμηλότερο των 2,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν εμφανίσει ζημίες στην αμέσως προηγούμενη χρήση (2008 ή αυτή που έληξε 30/6/09) για να κάνουν χρήση της ρύθμισης.

Και πάλι για συνολικά δάνεια που δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ!

«Μπορεί μεν τα επιχειρηματικά δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ να ανέρχονται σε 90 δισ. ευρώ, αλλά αν οι τράπεζες έκαναν σωστά μέχρι τώρα τη δουλειά τους δεν θα πρέπει να φοβούνται κύμα επισφαλειών», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου.

Σχόλιο που αποτελεί και έμμεση αιχμή για την ΤτΕ ως… εποπτεύουσα αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v