Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2010

Τράπεζες: Ακούσια επέκταση... στο real estate!

Τράπεζες: Ακούσια επέκταση... στο real estate!
Είναι αλήθεια ότι όταν ξεκίνησε η κρίση, το περυσινό φθινόπωρο, οι τράπεζες έσπευσαν να στηρίξουν τις εισηγμένες εταιρίες που είχαν υψηλό δανεισμό και αντιμετώπιζαν προβλήματα, προκειμένου να αποφύγουν ανεπιθύμητες επισφάλειες.

Σε κάποιες περιπτώσεις αναδιάρθρωσαν δάνεια, σε άλλες αγόρασαν ακίνητα, ενώ δεν φαίνεται να έλειψαν και ορισμένες φορές που "έκαναν τα στραβά μάτια" και όλο και κάποια σκουπίδια άφησαν κάτω από το χαλί... Έτσι τουλάχιστον λένε οι κακές γλώσσες.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, βοήθησε και η συγκυρία. Κάτι το μειωμένο κόστος παραγωγής, κάτι τα χαμηλότερα επιτόκια, κάτι η μείωση των αποθεμάτων οδήγησαν ακόμη και ζημιογόνες εταιρίες να μην εμφανίσουν αρνητικές ταμειακές ροές. Δεν είναι, λοιπόν τυχαίο ότι μέσα στο 2009 είδαμε ουσιαστικά μόνο μία εταιρία, τη Maxim - Περτσινίδης, να αποχωρεί από το ταμπλό της Σοφοκλέους.

Τι θα γίνει όμως εν όψει του 2010, όπου η κρίση αναμένεται να βαθύνει περισσότερο, ενώ το αμυντικό οπλοστάσιο των εισηγμένων εταιριών έχει αρχίσει να εξαντλείται;

Η χρηματιστηριακή αγορά, λοιπόν, αρχίζει να φοβάται τα χειρότερα, με πιο επικίνδυνους κλάδους την κλωστοϋφαντουργία και τις κατασκευές, όπου τα πράγματα είναι μεν δύσκολα αλλά όχι τελειωμένα.

Οι κατασκευαστές, για παράδειγμα, πέραν των δανείων τους, έχουν απαιτήσεις από το Δημόσιο και επίσης διαθέτουν ακίνητη περιουσία η οποία -αν δεν βρεθούν αγοραστές λόγω συγκυρίας- θα μπορούσε να πουληθεί στις τράπεζες, όπως άλλωστε έγινε και στις περιπτώσεις της ΑΕΓΕΚ, της Altec κ.ά.

Στις κλωστοϋφαντουργίες το εγχείρημα είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς ο κλάδος πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και τίποτε δεν φαίνεται στον ορίζοντα ικανό να ανατρέψει την τρέχουσα πορεία προς τον κατήφορο...

Από την άλλη πλευρά, όμως, το επιτελείο της υπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκας Κατσέλη επεξεργάζεται σχέδιο "ανάταξης" για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, την πλέον προβληματική δηλαδή εταιρία του κλάδου. Από όσα μέχρι τώρα συζητούνται, ένα μέρος από τα ακίνητα της εισηγμένης θα δοθεί για "πράσινη ανάπτυξη" (και αυτά στις τράπεζες;).

Όλα δείχνουν, επομένως, ότι οι τράπεζες θα προσπαθήσουν και φέτος να στηρίξουν τους πελάτες τους, όμως ενδεχομένως να υπάρχουν και όρια, καθώς το άλλο άκρο είναι να μετατραπούν σε... ομίλους real estate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v