Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2010

Τι τρέχει με την Ατλάντικ

Τι τρέχει με την Ατλάντικ
Η διοίκηση της Ατλάντικ διέψευσε την περασμένη Πέμπτη τα σενάρια που την έφεραν να εξετάζει κατάθεση αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές της.

Ταυτόχρονα, διέψευσε ότι διενεργούνται συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις, σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, για είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Ο συνδυασμός των δύο διαψεύσεων έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η στήλη παρακολουθεί εδώ και μήνες την κατάσταση της Ατλάντικ και την έχει "φωτογραφίσει" για προβλήματα κεφαλαίου κίνησης (καθυστερήσεις σε καταβολή ενοικίων, αύξηση χρήσης επιταγών ευκολίας κ.ά.).

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία μεταξύ των προμηθευτών και πιστωτριών τραπεζών της αλυσίδας super market για ενδεχόμενο αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99.

Προμηθευτές της Ατλάντικ, με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία η στήλη, δηλώνουν ότι συνεχίζουν να παρέχουν προϊόν και πίστωση κανονικά.

Σημειώνουν όμως ότι η αλυσίδα, υπό το βάρος και της κρίσης, έχει αυξήσει το τελευταίο έτος τον μέσο χρόνο εξόφλησης των υποχρεώσεών της.

Βάσει των στοιχείων του 9μήνου, ο μέσος χρόνος αποπληρωμής υποχρεώσεων για την Ατλάντικ έφτασε στις 156 ημέρες με τις συνολικές υποχρεώσεις της να ανέρχονται σε 336 εκατ. ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησαν φήμες για σφράγισμα επιταγών ύψους 2 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη και μικρότερων ποσών στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται καθώς, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, δεν έχει "χτυπήσει" επιταγή της Ατλάντικ στον Τειρεσία.

Αν η διπλή διάψευση για υπαγωγή στο 99 και για συζητήσεις με στρατηγικό επενδυτή διαβαστεί ανάποδα, τότε προκύπτει ένα ενδιαφέρον σενάριο. Η υπαγωγή στο 99 και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή μειώνουν το κόστος που θα κληθεί να αναλάβει ο νέος μέτοχος.

Το σενάριο όμως θα ήταν καταστροφικό για τους προμηθευτές της και για την οικονομία
καθώς πρόκειται για αλυσίδα με μεγάλη, ίσως τη μεγαλύτερη μεταξύ των super markets, γκάμα προμηθευτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v