Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2010

Η βεβαίωση φόρου, οι ορκωτοί και οι εφοριακοί

Η βεβαίωση φόρου, οι ορκωτοί και οι εφοριακοί
Θα βεβαιώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων από τους ορκωτούς ελεγκτές που υπογράφουν τους ισολογισμούς τους;

Στην παρουσίαση του νέου φορολογικού ο κ. Παπακωνσταντίνου το ανέφερε ρητώς.

Πλην όμως δεν παρείχε διευκρινίσεις για το πώς ακριβώς θα λειτουργούν οι ορκωτοί.

Έτσι, εταιρίες ορκωτών και βεβαίως επιχειρήσεις περιμένουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ώστε να καταλάβουν τι θα συμβεί.

Τι θα κάνει το υπουργείο;

Δύο είναι οι εκδοχές. Οι ορκωτοί είτε απλώς θα βεβαιώνουν τον φόρο χρήσης, βάσει των στοιχείων που θα τους παρέχει το λογιστήριο της επιχείρησης, είτε θα τον υπολογίζουν και θα τον υποβάλλουν οι ίδιοι στις ΔΟΥ.

Στην πρώτη περίπτωση εγείρεται το ερώτημα αν θα δεχτούν οι ορκωτοί να αναλάβουν το διόλου ευκαταφρόνητο έργο να βεβαιώνουν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

Και αν δεχτούν, τι επιπλέον κόστος θα συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν η βεβαίωση του φόρου από τον ορκωτό θα συνεπάγεται και περαίωση.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα σταματήσει το φαινόμενο των πολλών ανέλεγκτων χρήσεων, τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν και οι μέτοχοι δεν θα φοβούνται δυσάρεστες εκπλήξεις από φορολογικούς ελέγχους.

Ακόμη καλύτερα θα είναι τα πράγματα εφόσον επιλεγεί ο ορκωτός να υπολογίζει τον φόρο. Κάτι που προϋποθέτει όμως να υπολογίζεται το καθαρό φορολογητέο εισόδημα βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και όχι από τις φορολογικές διατάξεις.

Στην Τουρκία όπου υιοθετήθηκε προ μερικών ετών η παραπάνω τακτική τα φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 60%!

Και απελευθερώθηκαν και οι εφορίες για να κάνουν ελέγχους και διασταυρώσεις.

Βέβαια, οι Έλληνες εφοριακοί δύσκολα θα χαρούν με μια τέτοια ρύθμιση, καθώς χάνεται το φιλέτο των ελέγχων.

Εδώ είναι Βαλκάνια…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v