Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2010

Να περάσει ο επόμενος...

Να περάσει ο επόμενος...
Μετά την ΙΜΑΚΟ, άλλη μία εισηγμένη από τον χώρο των media, η Εκδόσεις Λυμπέρη, φαίνεται διατεθειμένη να αποχωρήσει από το ταμπλό της Σοφοκλέους, έπειτα από δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου της, προκειμένου να εξαγοραστούν και οι μετοχές της (ισχνής ήδη) μειοψηφίας.

Πολύ πιθανόν να επαναληφθούν και αυτήν τη φορά οι συνήθεις και εύλογες διαμαρτυρίες των μικροεπενδυτών («μας φορτώσανε μετοχές σε πανύψηλα επίπεδα όταν έμπαιναν στο χρηματιστήριο και μας τις αγοράζουν με ένα ξεροκόμματο»).

Οι οποίες μάλιστα διαμαρτυρίες λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις αν συνυπολογιστεί και το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τον μέτοχο μειοψηφίας να πουλήσει τις μετοχές του, πράγμα που θυμίζει την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση επί εποχής Στάλιν!

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι αμφίβολο αν οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου θα μπορούσαν να ανακάμψουν οικονομικά στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα για τις Εκδόσεις Λυμπέρη είναι αμφίβολο αν το περυσινό αποτέλεσμα θα ξεκινά από «συν» (ζημία 1 εκατ. στο εννεάμηνο), ενώ συνολικός καθαρός δανεισμός γύρω στα 38,5 εκατ. δεν είναι και ό,τι καλύτερο για μια εταιρία η οποία καλείται να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο 2010 (πτώση διαφημιστικής δαπάνης κ.λπ.).

Υ.Γ. 1: Το τίμημα της δημόσιας πρότασης αντιστοιχεί σε premium της τάξεως του 23% σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια της 30ής/9/2009.

Υ.Γ. 2: Το 2007 οι γνωστοί εφοπλιστές Πατέρας (πριν αναλάβει τον Παναθηναϊκό) και Μαρινάκης (διαθέτει συμμετοχές σε άλλα media) είχαν αποκτήσει πάνω από το 5% της εισηγμένης, ζητώντας να αναλάβουν θέση στρατηγικού εταίρου.

Υ.Γ. 3: Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς φοβούνται ότι μέσα στη φετινή χρονιά θα δούμε κάμποσες αποχωρήσεις από το ταμπλό. Άλλες λόγω πτωχεύσεων και άλλες εξαιτίας δημόσιων προτάσεων. Αναμένεται, λοιπόν, η επόμενη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v