Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2010

"Ανοίγει" και πάλι το πακέτο των 28 δισ.

Ανοίγει και πάλι το πακέτο των 28 δισ.
Χωρίς ανακατανομή στο ύψος εγγυήσεων, ομολόγων και κεφαλαιακής ενίσχυσης υπό μορφή αγοράς προνομιούχων μετοχών «ανοίγει» και πάλι η κυβέρνηση το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τραπεζών που είναι ανενεργό από τις 31-12-2009, όταν εξέπνευσε η αρχική προθεσμία χρήσης των ενισχύσεων.

Με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών (περνά στην ΤτΕ), θα παρατείνεται η ισχύς του έως τις 30 Ιουνίου 2010.

Σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς, το πακέτο θα συνεχίσει να δίνει εγγυήσεις 15 δισ. ευρώ (έχουν ήδη αντληθεί 3 δισ. ευρώ), ειδικά ομόλογα 8 δισ. ευρώ (έχουν ήδη αντληθεί 4,671 δισ. ευρώ) και ενισχύσεις 5 δισ. ευρώ από την έκδοση προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες τις οποίες αγοράζει το ελληνικό δημόσιο (έχει ήδη αγοράσει 3,768 δισ. ευρώ).

Για τις εγγυήσεις και τα ομόλογα που δίνονται στις τράπεζες ο νόμος προβλέπει προμήθειες υπέρ του Δημοσίου, ενώ για τις προνομιούχες μετοχές προβλέπεται απόδοση 10% για το Δημόσιο (τα 3,768 δισ. ευρώ θα αποδώσουν 376,8 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο).

Με τις νέες διατάξεις, οι αποδόσεις των προνομιούχων μετοχών προβλέπεται να αυξηθούν από το 10% ενδεχομένως στο 12%, αφήνοντας περιθώριο για άντληση επιπλέον 1,232 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Απορίας άξιο είναι όμως γιατί να πάρουν οι τράπεζες εγγυήσεις και ομόλογα του Δημοσίου, όταν το ίδιο δανείζεται με spread 300 μονάδων βάσης πάνω από τα mid swaps…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v