Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2010

Τα περασμένα μεγαλεία των μερισμάτων

Τα περασμένα μεγαλεία των μερισμάτων
Tο 2007 - 2008 είχαμε στη Σοφοκλέους γύρω ή και πάνω από είκοσι μετοχές που ακόμη και με βάση τις πολύ ανώτερες τιμές της εποχής εκείνης στο ταμπλό έδιναν πολύ ικανοποιητική μερισματική απόδοση στους κατόχους τους.

Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και κάτι η επιδείνωση των αποτελεσμάτων, κάτι η αυξημένη φορολόγηση κατάφεραν να αλλάξουν το τοπίο για τις περισσότερες εισηγμένες.

Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τις τράπεζες, που δεν θα διανείμουν ούτε σεντ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο κατάλογος των αρνητικών εξελίξεων στο θέμα του μερίσματος είναι μακρύς...

Ενδεικτικά μόνο θα αναφερθούμε σε τρεις περιπτώσεις:

Η F.G. Europe, για παράδειγμα, φημιζόταν για τη διψήφια μερισματική της απόδοση. Παρά το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής κατρακύλησε, η μερισματική απόδοση όχι μόνο δεν ανέβηκε, αλλά αντίθετα μηδενίστηκε, κατόπιν της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης να προτείνει τη διανομή μηδενικού μερίσματος στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Για το υψηλό της μέρισμα διακρινόταν και η Mevaco, ωστόσο, όπως πέρυσι έτσι και φέτος πολύ δύσκολα θα δούμε τη διανομή μερίσματος, αφού άλλωστε, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι αμφίβολο αν τελικά το αποτέλεσμα του 2009 θα ξεκινά από «συν» για τη νοικοκυρεμένη εταιρία.

«Μέρισμα γιοκ» φέτος και για τη Μοτοδυναμική, εταιρία γνωστή για την πρόθεσή της να ικανοποιεί τους μετόχους της, διανέμοντας ακόμη και το 85% - 90% των καθαρών κερδών της.

Η εισηγμένη πέρυσι υποχρεώθηκε σε ζημίες και φέτος κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επανέλθει σε κερδοφόρα πορεία.

Πολλές άλλες εταιρίες επίσης, οι οποίες φημίζονταν για την υψηλή μερισματική τους απόδοση, δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα μερίσματα που θα διανείμουν, ασχέτως αν έχουν δημοσιεύσει τις λογιστικές τους καταστάσεις, κερδίζοντας χρόνο και περιμένοντας προφανώς να ξεκαθαρίσει κάπως το ομιχλώδες τοπίο.

Οπότε και από εκεί ενδέχεται να δούμε κάποιες αρνητικές εκπλήξεις.

Υ.Γ.: Στις πλείστες των περιπτώσεων, οι όποιες υψηλές μερισματικές αποδόσεις απέμειναν στο ταμπλό της Σοφοκλέους οφείλονται περισσότερο στην πτώση των τιμών των μετοχών και λιγότερο στην άνοδο των μερισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v