Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2010

To μήνυμα των 7ετών και το "τσούκου-τσούκου μπολ"

To μήνυμα των 7ετών και το τσούκου-τσούκου μπολ
Η χθεσινή έκδοση επταετών ομολόγων πέτυχε, καθώς το Δημόσιο δανείστηκε 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,9%, τα spreads όμως των παλαιών εκδόσεων διευρύνθηκαν.

Οι αγορές έστειλαν στην κυβέρνηση το πρώτο μήνυμα επιφυλακτικότητας.

Ίσως να φταίει η εορταστική ραστώνη και το γεγονός ότι οι εκδόσεις επταετών δεν είναι, παραδοσιακά, προσφιλείς επενδυτικά.

Ίσως, πάλι, να υπήρξε και μια αναγκαστική βιασύνη στην έκδοση, καθώς ο χρόνος μετά το Συμβούλιο Κορυφής και πριν από το μαζικό κύμα φυγής των διαχειριστών για τις πασχαλινές διακοπές ήταν ελάχιστος.

Το σίγουρο είναι ότι το χαμηλό ύψος των προσφορών και η διεύρυνση των spreads αμέσως μετά τη συμφωνία του Συμβουλίου Κορυφής και κυρίως μετά το «δώρο» Τρισέ δεν αποτελούν καλό σημάδι για τις επόμενες εκδόσεις.

Μέσα σε μερικές ώρες, τα όποια κέρδη είχαν εγγραφεί την Παρασκευή στα κοντινά κυρίως ομόλογα από την προαναγγελία Τρισέ ότι η ΕΚΤ θα κάνει και το 2011 αποδεκτά ομόλογα με αξιολόγηση «BBB-» χάθηκαν.

Οι διαχειριστές φοβούνται τώρα ότι τα spreads των κοντινών ομολόγων μπορεί σιγά-σιγά να συνεχίσουν την ανηφόρα, αν επικοινωνιακά εδραιωθεί η εκτίμηση επιφυλακτικότητας των επενδυτών έναντι των εκδόσεων ελληνικού χρέους.

Για να αναστραφεί το παραπάνω κλίμα θα πρέπει καταρχήν μέχρι την Τετάρτη να κλείσει το discount με το οποίο τιμολογεί ήδη τη νέα έκδοση η δευτερογενής αγορά.

Η εορταστική ραστώνη βοηθά για τσούκου-τσούκου αναστροφή του κλίματος και οι λήξεις ομολόγων Απριλίου είναι πλέον καλυμμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v