Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2010

Ο Αστακός, το Κατάρ και οι τράπεζες

Ο Αστακός, το Κατάρ και οι τράπεζες
Πρόσφατα με διαδικασίες-εξπρές η ΡΑΕ έδωσε άδεια για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1.100 MW που θα κατασκευάσει στη ΝΑΒΙΠΕ του Αστακού κοινοπραξία κρατικών εταιριών του Κατάρ.

Πρόκειται για επένδυση 800 εκατ. ευρώ, μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος ύψους 3 δισ. ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου 7 δισ. κυβικών μέτρων καθώς και εγκαταστάσεων αποθήκευσης.

Και παρότι η επένδυση δημιουργείται σε ένα ιδιωτικό λιμάνι και σε μια ιδιωτική βιομηχανική ζώνη, οι ιδιοκτήτες του σιωπούν.

Οι Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εμπορική Τράπεζα απέκτησαν τον Αστακό στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους της ΑΕΓΕΚ και εισόδου στρατηγικού επενδυτή.

Οι τρεις τράπεζες ελέγχουν μέσω κοινής εταιρίας (ΑΡΕ Investment Property S.A.) το 100% της Αστακός Terminal και της Άκαπορτ.

Οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς είχαν αγοράσει το 90% της Αστακός Terminal και το 50% της Άκαπορτ από την ΑΕΓΕΚ έναντι 125 εκατ. ευρώ. Λεφτά με τα οποία η ΑΕΓΕΚ τους αποπλήρωσε ισόποσο δάνειο.

Το υπόλοιπο 10% της Αστακός Terminal και το 50% της Άκαπορτ αποκτήθηκαν έναντι 11,1 εκατ. ευρώ με την εξαγορά της ΣΥΜΕΤ Α.Ε.

Με δεδομένο ότι οι παραπάνω εταιρίες ενοποιούνται μέσω της APE Investments από την Alpha Bank, δεν υποχρεούται η τράπεζα να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες της συμφωνίας και τις επιπτώσεις της στα μεγέθη;

Το λέμε μήπως και πληροφορηθεί βασικά πράγματα το επενδυτικό κοινό, όπως το αν η ΝΑΒΙΠΕ από τις τρεις τράπεζες πουλά ή ενοικιάζει έκταση στο Κατάρ για τη μονάδα, τα fees που θα παίρνει η Αστακός Terminal για τη χρήση των λιμενικών της εγκαταστάσεων και άλλες τέτοιες... μικρολεπτομέρειες. 

Αν βεβαίως είχε και κάποιος αρμόδιος την καλοσύνη να ρωτήσει… τόσο το καλύτερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v