Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 22 2010

ΔΕΗ: Δεν είναι μετοχή, είναι τζόκερ!

ΔΕΗ: Δεν είναι μετοχή, είναι τζόκερ!
Είπαμε ότι στον κόσμο των επιχειρήσεων υπάρχει αβεβαιότητα και πως αν κάποιος ήθελε να έχει απλώς εξασφαλισμένα τα κεφάλαιά του θα πήγαινε στις τραπεζικές καταθέσεις.

Από την παραδοχή, όμως, αυτή μέχρις ότου φτάσουμε στην περίπτωση της ΔΕΗ η διαφορά είναι τεράστια.

Γιατί τα αποτελέσματα της Επιχείρησης δεν εξαρτώνται μόνο από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. τιμή πετρελαίου, καιρικές συνθήκες κ.λπ.), αλλά κυρίως από πολλές κυβερνητικές αποφάσεις σε θέματα που προκύπτουν... από το πουθενά!

Για παράδειγμα:

- Κανείς δεν περίμενε στις αρχές του έτους ότι θα είχαμε μειώσεις αποδοχών στις αμοιβές των εργαζομένων της ΔΕΗ.

- Κανείς επίσης δεν ήξερε στο ξεκίνημα του 2010 για τους πρόσθετους φόρους που επιβάρυναν τις τιμές των καυσίμων, άρα και το λειτουργικό κόστος της εισηγμένης.

- Για την «έκτακτη εισφορά» των τεσσάρων επόμενων ετών ούτε λόγος.

- Τις προάλλες μάθαμε για επιπλέον συνεισφορά της Επιχείρησης στο συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων που το «τρέχει» το Δημόσιο.

- Πέραν αυτών, βέβαια, ανοιχτό παραμένει και το θέμα των τιμολογίων.

- Ερώτημα, επίσης, είναι αν η ΔΕΗ θα πουλήσει κάποιες παραγωγικές μονάδες της ή όχι.

- Κάποιοι ακόμη δεν έχουν πειστεί πλήρως για το κατά πόσον η Επιχείρηση δεν θα ενταχθεί και αυτή μελλοντικά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.

Και κάτι τελευταίο: Δεν είναι μόνο πολλές οι αβεβαιότητες γύρω από τη μετοχή. Είναι και ότι οι πλείστες εξ αυτών θα εξαρτηθούν αποκλειστικά από τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν. Και όλα αυτά, σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση συχνά αλλάζει αποφάσεις και πολιτικές μέσα στην ίδια ημέρα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v