Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 19 2010

Σφηνάκια για Euromedica και Alapis

Σφηνάκια για Euromedica και Alapis
Euromedica: Δύο σε… ένα έκανε τα μακροπρόθεσμα δάνειά της η Euromedica.

Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, οι οποίες ξεκίνησαν όταν η εισηγμένη παραβίασε τους ελάχιστους αριθμοδείκτες κάλυψης δανείων, την προηγούμενη εβδομάδα επήλθε συμφωνία.

Η Εμπορική, η Εθνική και η Πειραιώς αλλά και το CQS fund αναχρηματοδοτούν 155+30 εκατ. ευρώ παλαιά δάνεια της Euromedica, με επιτόκιο προσαρμοσμένο στα -υψηλά- spreads της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και με λήξη του ομολογιακού δανείου το 2016.

Συνολικά αναχρηματοδοτούνται μέσω του νέου ομολογιακού 155 εκατ. ευρώ παλαιά τραπεζικά δάνεια και 30 εκατ. ευρώ από το ΜΟΔ.

Δηλαδή από τα 60 εκατ. ευρώ του μετατρέψιμου εξοφλήθηκαν στο CQC τα 14 εκατ. ευρώ με χρήματα που δίνουν δύο τράπεζες και άλλα 16 εκατ. ευρώ μετατράπηκαν από μετατρέψιμες σε απλές ομολογίες.

Από τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ του ΜΟΔ, τα 19 εξοφλήθηκαν με εκχώρηση στο CQS 4,1 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών της Euromedica.

Έτσι το fund γίνεται απευθείας μέτοχος της Euromedica, ενώ διακρατεί και μετατρέψιμες ομολογίες ονομαστικής αξίας 11 εκατ. ευρώ, των οποίων οι όροι όμως αναπροσαρμόστηκαν.

Ήτοι, η λήξη του μεταφέρθηκε κατά μία διετία (από το 2012 στο 2014) και ορίστηκε νέα τιμή μετατροπής τα 6,25 ευρώ από 10,35 ευρώ.

ΥΓ.: Οι διαπραγματεύσεις αναχρηματοδότησης κράτησαν περισσότερο από έναν χρόνο. Με τον ίδιο ρυθμό αν η εταιρία ξανασπάσει τα covenants, η επόμενη αναδιάρθρωση θα ολοκληρωθεί το… 2012.


ALAPIS: Οι υψηλότερες αποσβέσεις (79,7 εκατ. ευρώ έναντι 51,1 εκατ. ευρώ), η έκτακτη εισφορά (12,3 εκατ. ευρώ), η οποία εγγράφηκε στο β΄ τρίμηνο, και η απομείωση υπεραξίας του κλάδου υγρών απορρυπαντικών (7,3 εκατ. ευρώ) μείωσαν τα κέρδη της εισηγμένης στο εξάμηνο.

Στον αντίποδα, ο κλάδος ανθρώπινου φαρμάκου κατέγραψε αύξηση πωλήσεων, EBITDA και περιθωρίου EBITDA εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Οι υψηλότερες αποσβέσεις θα επιβαρύνουν τον όμιλο έως και το γ΄ τρίμηνο, ενώ η πώληση των κλάδων καλλυντικών, υγρών απορρυπαντικών, ιατροτεχνολογικών βοηθημάτων και κτηνιατρικών φαρμάκων πρόσφερε σημαντική ανάσα ρευστότητας.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου στις 31/3 είχαν υποχωρήσει στα 53,2 εκατ. ευρώ και μετά την είσπραξη των 144,7 εκατ. ευρώ από την πώληση στις 30/6 διαμορφώθηκαν στα 165,4 εκατ. ευρώ.

Στο εξάμηνο ο όμιλος συνέχισε να "καίει" υψηλό κεφάλαιο κίνησης (ταμειακές εκροές 93,7 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες), με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός του να αυξηθεί κατά 16,7 εκατ. ευρώ.

Στο β΄ τρίμηνο, όμως, ανέστρεψε την κατάσταση εμφανίζοντας -θετικές- ελεύθερες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες.

Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω στα δύο επόμενα τρίμηνα λόγω της πώλησης των ιατρικών και ορθοπεδικών βοηθημάτων, της σταδιακής είσπραξης απαιτήσεων ύψους 110 εκατ. ευρώ από παλαιότερες πωλήσεις του παραπάνω κλάδου και από τις χαμηλότερες φέτος επενδύσεις και τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων.
 
Γιατί το πρόβλημα ήταν και παραμένει οι μεγάλες καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις από νοσοκομεία και ταμεία.

Και γι' αυτόν τον λόγο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις που να το αντιμετωπίζουν στη… ρίζα του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v