Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2002

Και το τίμημα μετά μερίσματος.

Eνα από τα επιχειρηματικά ”θρίλερ” με πολιτικό - διπλωματικό άρωμα των τελευταίων μηνών φαίνεται ότι θα λάβει οριστικό τέλος αμέσως μετά το Πάσχα.

Πρόκειται για την πώληση μέρους της συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας (το 12 % των μετοχών) στη θυγατρική του Ομίλου Siemens στην Ελλάδα, την Siemens Τηλε - Βιομηχανική (με έδρα την Θεσσαλονίκη) - ως μέρος γενικότερης συμφωνίας μεταξύ του γερμανικού ομίλου και του ομίλου της Intracom (”δύο προμηθευτές σε συσκευασία ... ενός”).

Η συμφωνία, που βρίσκεται υπό την αίρεση των τελικών αποφάσεων των αρμοδίων διοικητικών οργάνων της τράπεζας αλλά και των εποπτικών αρχών σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, έγινε δυνατή μετά και την ικανοποίηση των οικονομικών όρων που είχε θέσει στα ενδιαφερόμενα μέρη η διοίκηση της Εθνικής.

Η τελευταία, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, κατάφερε πέραν του καθαρού τιμήματος για την πώληση του 12 % των μετοχών να λάβει και το ποσό του μερίσματος (για ολόκληρο το ποσοστό της, ανεξαρτήτως του πότε θα ολοκληρωθεί η πώληση) για την τρέχουσα χρήση.

Ετσι, το συνολικό τίμημα προσεγγίζει τα 3 δισ. δρχ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καταβάλει ο αγοραστής δηλαδή ο Ομιλος Intracom. Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ο όμιλος της Siemens και η Intracom θα ελέγχουν (η κάθε μία ξεχωριστά) το 41 % των μετοχών της παραγωγικής εταιρίας (και προνομιακού προμηθευτή του ΟΤΕ), ενώ η Εθνική Τράπεζα θα περιορίσει την συμμετοχή της στο 18 %.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v