Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 22 2010

ΑΧΕ: Όλοι αντάμα και ο… ψωριάρης χώρια!

ΑΧΕ: Όλοι αντάμα  και ο… ψωριάρης χώρια!
Κάποιοι ίσως κατηγορήσουν τη στήλη ότι «παίζει το κοινό της», αλλά αυτό το θέμα με το ενδεχόμενο εξαίρεσης των χρηματιστηριακών εταιριών από τη φορολογική περαίωση ομολογουμένως μας αφήνει άναυδους…

Και πιο πολύ μας εξέπληξε ότι ο κ. Μίχαλος του ΕΒΕΑ (στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται και οι ΑΧΕ) δεν αντέδρασε σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύουν ορισμένοι, ο κλάδος των χρηματιστηριακών υφίσταται ευθέως τις συνέπειες της κρίσης, με αποτελέσματα που είναι ορατά και στο απασχολούμενο από αυτές ανθρώπινο δυναμικό, εδώ και πολύ καιρό.

Κατά συνέπεια, η ρύθμιση των υποχρεώσεών τους με την εφορία, κατ' αντιστοιχία με όλους τους άλλους κλάδους, είναι επιθυμητή, προκειμένου να ενισχύει και τις δυνατότητες επιβίωσής τους. Οι παλιές εποχές, στις οποίες χρηματιστής σήμαινε αυτόματα και «προνομιούχος», έχουν περάσει.

Ο ανταγωνισμός από τις θυγατρικές των τραπεζών είναι τεράστιος και -όπως φαίνεται από τους τζίρους- η πίτα έχει μικρύνει δραματικά. Για αρκετές ιδιωτικές ΑΧΕ δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τίθεται και θέμα επιβίωσης.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να «κλέβουν» την εφορία. Σημαίνει όμως ότι όταν γίνεται μια γενική ρύθμιση, για όλους τους άλλους, είναι εσφαλμένο να εξαιρεθούν.

Κάποιοι θα πουν ότι τότε γιατί να εξαιρούνται οι τράπεζες. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει τράπεζα που να κάνει «τζίρους» αντίστοιχους των χρηματιστηριακών και οι τράπεζες είναι εκ προοιμίου και εισηγμένες και πολύ μεγάλες εταιρίες.

Τα επιχειρήματα των ΑΧΕ μπορείτε να τα διαβάσετε και στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Το θέμα όμως έχει και άλλη, πολύ πιο λυπηρή όψη. Την οποία αποκαλύπτει υπαινικτικά η ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ σημειώνοντας ότι ίσως ο κ. Μίχαλος «έχει πέσει θύμα λανθασμένης πληροφόρησης».

Οι δικές μας πληροφορίες, λοιπόν, λένε ότι για την εξαίρεση των ΑΧΕ έχουν κινητοποιηθεί συμφέροντα που έχουν πολλά να κερδίσουν «περαιώνοντας» με διόλου… αυτόματο τρόπο υποθέσεις ορισμένων ΑΧΕ που είναι σε εκκρεμότητα - και δεν θέλουν (τα συμφέροντα αυτά) να χάσουν την… μπίζνα μέσω της παλιοπεραίωσης!

Στην Ελλάδα είμαστε, τέτοια φαινόμενα δυστυχώς είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v