Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2010

Πρόβλημα ενότητας εντός της τρόικας!

Πρόβλημα ενότητας εντός της τρόικας!
Πέρα από τα όσα θα ειπωθούν από τους εκπροσώπους της "τρόικας" τη Δευτέρα 22 του μηνός, υπάρχουν εσχάτως έντονα ...υπόγεια ρεύματα που φαίνεται ότι αρχίζουν να απομακρύνουν τους οργανισμούς που τη συναποτελούν, ασχέτως αν δεν έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ άκουγαν και κοίταζαν με ύφος μπλαζέ. Λίγη ήταν η συμβολή τους στις επαφές με την κυβέρνηση. Ηδη έχουν ξεκινήσει να διαχωρίζουν την θέση τους από την οικονομική πολιτική που ασκείται, την οποία βέβαια έχουν συνυπογράψει τον περασμένο Μάιο.

Στις διαρροές τους (κυρίως σε ξένους δημοσιογράφους), αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα αντι-αναπτυξιακό τούνελ, σε φαύλο κύκλο ύφεσης από τον οποίο δύσκολα θα βγει.

Υποστηρίζουν δε, ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ότι, εν πολλοίς, η ΕΕ ευθύνεται, με την στενοκεφαλιά της να επιμένει στην σφικτή δημοσιονομική προσαρμογή.

Εκ διαμέτρου αντίθετοι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 2011 δεν είναι ο κατάλληλος γιατί δεν επικεντρώνεται όσο πρέπει στην μείωση των πρωτογενών δαπανών και βεβαίως του μισθολογικού κόστους.

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι στόχοι για τα έσοδα παραμένουν αισιόδοξοι και ότι θα υπάρξουν αναθεωρήσεις στον προϋπολογισμό, όταν τα νούμερα του 2010 ολοκληρωθούν.

Κάπου στη ...μέση οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, που προσπαθούν να μπαλανσάρουν την ελληνική οικονομική προσαρμογή με τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη. Δεν είναι ούτε αυτοί ευχαριστημένοι με τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά θεωρούν ότι πολιτικά δεν τους «παίρνει» να το πουν δημοσίως.

Εμείς πάντως, μαθαίνουμε ότι ο Ολι Ρεν έχει ήδη διαμηνύσει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για νέο πακέτο μέτρων μέσα στον Μάρτιο.

Σε δύο πράγματα φαίνεται να συμφωνούν και οι τρεις πλευρές. Πρώτον, ότι πουθενά δεν υπάρχει σχέδιο για τόνωση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, τα οποία θεωρούν ΄"κλειδιά" για την έξόδο από την ύφεση.

Το δεύτερο είναι η πολυφωνία που υπάρχει στην κυβέρνηση και η ασυνεννοησία μεταξύ καίριων υπουργείων.

Όλα αυτά αναμένεται να αποτυπωθούν στις δύο εκθέσεις προόδου. Μια από την Κομισιόν και την ΕΚΤ και μια από το ΔΝΤ.

Πάντως, επιβεβαιωθήκαμε για το ρεπορτάζ μας ότι ουδέποτε το οικονομικό επιτελείο ζήτησε επιμερισμό των επιπρόσθετων μέτρων στους επόμενους προυπολογισμούς. Η επιβεβαίωση ήρθε δια στόματος Γιώργου Παπακωνσταντίνου..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v